МОЛОЧНА СИРОВАТКА ЯК СИРОВИНА У ВИРОБНИЦТВІ ПРОДУКЦІЇ ФІЗІОЛОГІЧНО-ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ В СИСТЕМАХ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Автор(и)

  • М.В. Яцков Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне,
  • Н. М. Корчик Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне,
  • В. Ю. Беседюк Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне,

DOI:

https://doi.org/10.31713/vt420226

Ключові слова:

молочна сироватка, готельно-ресторанне господарство, харчова цінність;, енергетична цінність, біологічна цінність, фізіологічна цінність, фізіологічна активність

Анотація

Проаналізовано харчову цінність багатокомпонентної системи молочної сироватки та виявлено її значний потенціал у виробництві продукції фізіологічно-функціонального призначення. Встановлено, що за енергетичною цінністю сироватка є доречною для організації раціонального харчування за певними типами дієти, зокрема для схуднення та спортивного спрямування. Наведено результати аналізу біологічної цінності сироватки, що вказують на її високий рівень, що обумовлено широким спектром фракційного вмісту білків, амінокислотним складом, фосфоліпідним вмістом, високим вмістом лактози, широким переліком вітамінів, а також значним вмістом макроелементів. Встановлено, що фізіологічна цінність сироватки може бути охарактеризована як комплексна, що обумовлено широким спектром позитивних ефектів для систем людського організму, зокрема серцево-судинної, травної, імунної, нервової, статевої та опорно-рухової, а також протидією інфекційним захворюванням. Також встановлено, що сироватка є фізіологічно активною та має здатність до аутолізу в шлунку людини, що з точки зору теорії адекватного харчування свідчить про її високу цінність. Запропоновано рекомендувати молочну сироватку для виробництва дитячих харчових продуктів, а також для виробництва продукції фізіологічно-функціонального призначення в системах готельно-ресторанного господарства в цілому. 

Біографії авторів

М.В. Яцков, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне,

к.т.н., с.н.с.

Н. М. Корчик, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне,

к.т.н., доцент

В. Ю. Беседюк , Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне,

аспірант

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-23

Номер

Розділ

Статті