У статті розкрито питання інновацій та інноваційного розвитку підприємств харчової промисловості регіону. Проаналізовано ключові аспекти впровадження інноваційних технологій, виробничих процесів та маркетингових стратегій на підприємствах, які займаються виробництвом харчових продуктів. Обґрунтовано важливість впровадження інноваційного розвитку та проаналізовано позитивний вплив інновацій на конкурентоспроможність заводів. Визначено, що останніми роками в Україні спостерігається позитивна динаміка інноваційного розвитку підприємств харчової промисловості, проте рівень інноваційності галузі все ще залишається недостатнім. Проаналізовано рівні інноваційності ПРАТ «Пригощайся» та ТОВ «Родина», визначено їхні сильні сторони та якість впровадження інновацій. У результаті реалізації інноваційної діяльності ПрАТ «Пригощайся» вдалося збільшити обсяги виробництва та продажів продукції, а також підвищити її якість. ТОВ «Родина» завдяки впровадженню нових технологій виробництва змогло підвищити продуктивність праці та зменшити витрати. Проаналізовано фінансові результати діяльності підприємства та зроблено висновки про його динамічний розвиток. Зроблено висновок, що завдяки розробці нових видів продукції, підприємства можуть пропонувати споживачам ширший вибір товарів, які відповідають їхнім смакам та потребам. У статті проведено порівняння оцінювання інноваційного розвитку ПРАТ «Пригощайся» та ТОВ «Родина». Визначено, що в результаті реалізації інноваційної діяльності підприємства можуть підвищити свою конкурентоспроможність на внутрішньому та зовнішньому ринках.
Біографії авторів
Людмила Безтелесна, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне
д.е.н., професор
Вікторія Буткевич, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне
здобувач вищої освіти першого (бакалаврського) рівня