ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ВИРОБНИЦТВА КУЛІНАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ З М’ЯСА НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КОНТИНЕНТУ

Автор(и)

  • N. M. Korchyk Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне
  • O. B. Konarivska Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

DOI:

https://doi.org/10.31713/ve320226

Ключові слова:

африканський континент, арабська і африканська кухні, страви з м’яса, сировина, способи обробки, харчова цінність, технологічні процеси, виробництво, кулінарна продукція

Анотація

У статті досліджено особливості технологічних процесів виробництва  кулінарної продукції з м'яса і здійснено їх класифікацію. Об'єктами  дослідження обрано п'ять регіонів Африки: Центральна, Західна, Східна, Південна, Північна. Здійснено характеристику страв африканської кухні з натурального фаршу, домашньої птиці, відвареної свинини, баранини, м'ясних субпродуктів, дичини. Виокремлено два ключових елементи для аналізу технологічних процесів виробництва кулінарної продукції з м'яса: сировина, з якої виготовляється страва, і способи її обробки. Охарактеризовано етнічні страви за двома категоріями: страви африканської кухні і страви арабської кухні. Проведено аналіз компонентів сировини  м’ясних страв арабської та африканської кухонь. Визначено, що найбільшу частину м’ясних страв готують з баранини, рідше свинини та м’яса птиці. Рекомендовано туристам африканського континенту кулінарні страви традиційної української (європейської) кухні та кухні держав Близького Сходу для холодних закусок, для перших і других страв. 

Біографії авторів

N. M. Korchyk, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

к.т.н., доцент

O. B. Konarivska, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

к.е.н., доцент

Посилання

Коршунова Г. Ф., Варваріна Н. М. Етнічні кухні. Донецьк : ДонНУЕТ, 2014. 286 с.

Шумило Г. І. Технологія приготування їжі : навч. посіб. Київ : Кондор, 2003. 506 с.

Захарчук В. Г., Кунділовська Т. А., Гайдукович Г. Є. Технологія продукції ресторанного господарства : навч. посіб. Одеса : ОНЕУ, Атлант ВОІ СОІУ, 2016. 479 с.

Організація харчування та обслуговування туристів на підприємствах ресторанного господарства : навч. посіб. / Новікова О. В., Радченко Л. О., Вініченко К. П., Льовшина Л. Д., Пивоваров П. П., Чубар Л. І. Xарків : Світ Книг, 2014. 411 с.

Організація обслуговування у підприємствах ресторанного господарства / за заг. ред. проф. Н. О. П’ятницької. 2-ге вид., перероб. і допов. Київ : Кондор, 2012. 557 с.

Слащева А. В., Слащева А. В. Етнічні кухні : навч. посіб. Кривий Ріг : ДонНУЕТ, 2020. 159 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-30

Номер

Розділ

Статьи