ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ВИРОБНИЦТВА КУЛІНАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ З М’ЯСА НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КОНТИНЕНТУ
DOI:
https://doi.org/10.31713/ve320226Ключові слова:
африканський континент, арабська і африканська кухні, страви з м’яса, сировина, способи обробки, харчова цінність, технологічні процеси, виробництво, кулінарна продукціяАнотація
У статті досліджено особливості технологічних процесів виробництва кулінарної продукції з м'яса і здійснено їх класифікацію. Об'єктами дослідження обрано п'ять регіонів Африки: Центральна, Західна, Східна, Південна, Північна. Здійснено характеристику страв африканської кухні з натурального фаршу, домашньої птиці, відвареної свинини, баранини, м'ясних субпродуктів, дичини. Виокремлено два ключових елементи для аналізу технологічних процесів виробництва кулінарної продукції з м'яса: сировина, з якої виготовляється страва, і способи її обробки. Охарактеризовано етнічні страви за двома категоріями: страви африканської кухні і страви арабської кухні. Проведено аналіз компонентів сировини м’ясних страв арабської та африканської кухонь. Визначено, що найбільшу частину м’ясних страв готують з баранини, рідше свинини та м’яса птиці. Рекомендовано туристам африканського континенту кулінарні страви традиційної української (європейської) кухні та кухні держав Близького Сходу для холодних закусок, для перших і других страв.Посилання
Коршунова Г. Ф., Варваріна Н. М. Етнічні кухні. Донецьк : ДонНУЕТ, 2014. 286 с.
Шумило Г. І. Технологія приготування їжі : навч. посіб. Київ : Кондор, 2003. 506 с.
Захарчук В. Г., Кунділовська Т. А., Гайдукович Г. Є. Технологія продукції ресторанного господарства : навч. посіб. Одеса : ОНЕУ, Атлант ВОІ СОІУ, 2016. 479 с.
Організація харчування та обслуговування туристів на підприємствах ресторанного господарства : навч. посіб. / Новікова О. В., Радченко Л. О., Вініченко К. П., Льовшина Л. Д., Пивоваров П. П., Чубар Л. І. Xарків : Світ Книг, 2014. 411 с.
Організація обслуговування у підприємствах ресторанного господарства / за заг. ред. проф. Н. О. П’ятницької. 2-ге вид., перероб. і допов. Київ : Кондор, 2012. 557 с.
Слащева А. В., Слащева А. В. Етнічні кухні : навч. посіб. Кривий Ріг : ДонНУЕТ, 2020. 159 с.