ТЕНДЕНЦІЇ ЗМІН ПЛОДОВО-ЯГІДНОГО РИНКУ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Богдан Стасюк Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне https://orcid.org/0000-0002-0859-5681

DOI:

https://doi.org/10.31713/ve2202324

Ключові слова:

аналіз, ринок, плоди, ягоди, споживання, ціна, державна підтримка, фактори впливу

Анотація

Проаналізовано основні аспекти ринку плодово-ягідної продукції, сформовано уявлення про зміну трендів і фактори впливу на його динаміку. Аналізуючи плодово-ягідний ринок України у попередні роки, виявлено, що продукція вітчизняного виробництва складає 75–77%. Інші 25–30% продукції – імпортна – об’єктивно необхідні товари, які складаються в основному з цитрусових, бананів та інших екзотичних фруктів. Плодово-ягідний ринок України є специфічним, держава звертає увагу на його розвиток і підтримку. Відповідно таку ситуацію можна розглядати як ринок можливостей для фермерського бізнесу і господарств. Ще один важливий аспект – це зберігання вибагливої продукції та розширення мережі холодильних складів та власне технологій заморозки, адже вона є специфічною. Також зростатиме потреба у послугах технічного обслуговування, ремонтів, запчастин, виробництва устаткування, специфічної техніки для перевезення. Потрібна і фінансово-організаційна підтримка, страхування та ін. Аналізтакож відкриває горизонти з підготовки необхідних фахівців для відповідного ринку, а також для організації капітальних вкладень через різні інвестиційні проєкти. Отож, аналіз плодово-ягідного ринку є важливим аспектом у підготовці управлінських рішень для зацікавлених осіб.У світі спостерігається збільшення інтересу та попиту до товарів плодово-ягідної галузі, адже інтерес до здорового способу життя та харчування і споживання природних вітамінів є показником якості життя та рівня достатку. У зв’язку з цим значна кількість інвестицій та проєктів в плодово-ягідну галузь спостерігається не тільки в розвинених країнах, а йв країнах з високим природним потенціалом у цій галузі, зокрема і в Україні. Держава підтримує фермерів плодово-ягідного виробництва, існують міжнародні програми підтримки з різними джерелами фінансування, що об’єктивно реалізуються в цій галузі. 

Біографія автора

Богдан Стасюк, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

старший викладач

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-23

Номер

Розділ

Статьи