ОБҐРУНТУВАННЯ ПІДХОДІВ ДО ФОРМУВАННЯ СУТНОСТІ ТА СКЛАДОВИХ ЕЛЕМЕНТІВ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

  • Анастасія Щербакова Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне https://orcid.org/0000-0003-0972-821X
  • Дмитро Логвінов Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне https://orcid.org/0009-0004-9223-3246

DOI:

https://doi.org/10.31713/vе3202329

Ключові слова:

потенціал, економічний потенціал, види економічного потенціалу, підходи, класифікація економічного потенціалу

Анотація

У статті розглянуто підходи до визначення сутності та змістового наповнення категорії «економічний  потенціал підприємства», що пропонуються різними дослідниками. На цій основі виявлено та систематизовано одиничні та комплексні підходи до його сутності. Доведено, що економічна сутність  категорії «економічний потенціал підприємства» проявляється через умови його функціонування, на які накладають відбитки наявні ресурси та виробничі потужності, стратегічні можливості розвитку та  зростання ефективності господарювання підприємства, цільові установки, організаційно-управлінські  особливості функціонування підприємства як системи тощо. Обґрунтовано визначення економічного потенціалу підприємства. Узагальнено класифікацію видів економічного потенціалу підприємства.  Сформовано уявлення про структуру складових елементів, що входять до складу економічного потенціалу підприємства. Визначено, що найбільш типовими складовими є: виробничий, фінансовий, трудовий,  управлінський, інноваційний, маркетинговий, організаційний, інвестиційний, ресурсний, технологічний, інтелектуальний, науково-технічний та ін. 

Біографії авторів

Анастасія Щербакова, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

к.е.н., доцент

Дмитро Логвінов, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

здобувач вищої освіти другого (магістерського) рівня

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-29

Номер

Розділ

Статьи