ІННОВАЦІЙНІ ЗАСАДИ ВИКОРИСТАННЯ CRM-СИСТЕМ: МЕТОДОЛОГІЯ НА РІЗНИХ РІВНЯХ БРЕНДОВАНИХ НІШЕВИХ ВИРОБНИЦТВ

Автор(и)

  • Петро Скрипчук Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне
  • Михайло Скрипчук Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

DOI:

https://doi.org/10.31713/ve1202317

Ключові слова:

інновації, CRM-системи, аграрні бізнеси, торгові марки, крафтові виробництва, стратегія

Анотація

У статті розкрито інноваційні засади використання CRM-систем на різних рівнях брендованих нішевих виробництв для  реалізації євроінтеграційного вектора в аграрному бізнесі. Зовнішні та внутрішні потенційні можливості розробки  CRM-систем розглядаються в контексті бізнесу у громадах, якості та забезпечення конкурентоспроможності продукції, забезпечення збалансованості розвитку виробничого потенціалу тощо. Обґрунтовано, що позитивним проявом CRM- системи громади або регіону є реалізація стратегії внутрішніх перетворень внаслідок розширення кооперативних відносин між малими органічними агровиробниками. Це дозволить зменшити сукупні витрати обігу, а також допомогти з формуванням експортних партій та ефективного співробітництва з роздрібними мережами, а також розвитку власних торгових структур. Для кооперативу, бізнесу чи громади потрібно інвестувати кошти в навчання виробників товарів, у виробництво оригінальних товарів чи послуг, специфічних в аналогічному бізнесі. Світовий досвід свідчить про значні темпи перетворень у сферах аграрного бізнесу та формування інституційних утворень, які  забезпечують бажання споживачів щодо екологічної продукції і послуг, органічної або крафтової продукції, продукції вирощеної у своїй громаді (поруч, «знайома» продукція тощо). Такі процеси відбуваються на противагу глобалізації світової економіки та недовірі до великих виробників й наднаціональних утворень у бізнесі щодо виробництва продовольства. 

Біографії авторів

Петро Скрипчук, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

д.е.н., професор

Михайло Скрипчук, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

здобувач вищої освіти третього (освітньо-наукового) рівня

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-09

Номер

Розділ

Статьи