ECONOMIC SUSTAINABILITY AS A FACTOR OF EFFICIENCY AND COMPETITIVENESS OF AGRICULTURAL ENTERPRISES

Authors

  • О. А. Stakhiv National University of Water and Environmental Engineering, Rivne
  • T. L. Adamchuk National University of Water and Environmental Engineering, Rivne

Keywords:

economic stability, agricultural enterprise, competitiveness of the enterprise, assessment of the level of stability.

Abstract

In a market environment, competition is an effective mechanism for regulating the economy, contributing to the survival of the most economically sustainable enterprises. Increasing economic sustainability is a complex process of managing agriculturalenterprises. The article describes the essence of the category «economic stability of the enterprise», specifies the peculiarities of its provision in agriculture and evaluates it according to different models. Market competition is based on the full independence of enterprises that have the means to produce quality products that meet the requirements of the market and provide demand for it. Sustainability of the company is achieved for a long period. It is shown that only an economically stable company can provide a high level of competitiveness. Economic stability in agriculture must be based on the principle of effective use of the main factors of production. 

Author Biographies

О. А. Stakhiv, National University of Water and Environmental Engineering, Rivne

Candidate of Economics (Ph.D.), Associate Professor

T. L. Adamchuk, National University of Water and Environmental Engineering, Rivne

Assistant

References

Портер М. Э. Конкуренция : учеб. пособие / М. Э. Портер. – М. : Издательский дом «Вильямс», 2010. – 592 с.

Березін О. В. Економіка підприємства : навчальний посібник / О. В. Березін, Л. М. Березіна, Н. В. Бутенко. – К. : Знання, 2009. – 390 с.

Матушевська О. Економічна стійкість підприємства: методики та методи оцінки / О. Матушевська // Економічний аналіз. –

– Випуск 11. – С. 332–338.

Економічна стійкість підприємства: форми та методи забезпечення : монографія / В. М. Марченко, В. О. Новак, С. В.

Лотоцька, В. В. Матвєєв, Е. І. Данілова. – К. : Кондор-Видавництво, 2012. – 300 с.

Сокол О. Г. Дослідження впливу чинників на економічну стійкість сільськогосподарських підприємств / О. Г. Сокол // Агросвіт. – 2008. – № 1. – С. 21–25.

Гончаров В. М. Інвестиційні ресурси та їх економічне регулювання: монографія / В. М. Гончаров, А. А. Навроцький, О. А. Коломійцев. – Донецьк : СПД Купріянов В. С., 2006. – 204 с. 7. Аранчій В. І. Інтегральні підходи до оцінювання економічної стійкості аграрних підприємств / В. І. Аранчій, М. О.

Удовиченко // Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. – Полтава : ПДАА. – 2012. – Спецвипуск. – С. 10–12. 8. Лункіна Т. І. Забезпечення економічно стійкого розвитку сільськогосподарських підприємств на основі інтенсифікації виробництва : монографія / Т. І. Лункіна. – Миколаїв,

– 196 с.

Современное состояние и совершенствование методики мониторинга конкурентоспособности и устойчивости аграрного предприятия [Електронный ресурс] / Моисеев В. В., Набока А. А., Погибелев А. В., Дьяков С. А., Гермоленко С. В. // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. – 2005. – № 10.– С. 97–112. – Режим доступа : https://elibrary.ru/item.asp?id=11739934

Issue

Section

Статьи