ЕКОЛОГІЧНІ ПРАКТИКИ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА М. РІВНЕ

Автор(и)

  • K. Yu. Gromachenko Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне
  • M. S. Yakovyshyna Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

Ключові слова:

ресторанна індустрія, екологічні практики, екологічна сертифікація, екологічні принципи, сталий розвиток, відповідальне споживання

Анотація

Проаналізовано особливості екологічно стійких практик, які застосовуються підприємствами готельно-ресторанної індустрії світу, та наведено результати дослідження впровадження екологічних практик у закладах ресторанного господарства м. Рівне. Глобальна зміна клімату стала однією з імперативних проблем людства, а збільшення темпів приросту кількості подорожуючих та інтенсивне зростання туристичної індустрії викликало значний інтерес до досліджень, присвячених впливу туризму та діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу на навколишнє середовище. Однією з найбільших екологічних проблем даної галузі є харчові відходи і одноразовий посуд. Вагомий вклад у сумарні продовольчі втрати вносить індустрія гостинності (кафе, бари, ресторани, кейтеринг). На сучасному етапі у багатьох закладах ресторанних господарств спостерігається звернення до «зелених практик», екологічних методів ведення ресторанної діяльності, домінування у меню веганських страв. Світові тенденції останніх років засвідчили збільшення кількості закладів, що працюють згідно норм екологічної культури, у тому числі й підприємств ресторанної індустрії. Велике значення надається раціональному використанню енергії та води. Тому поширення впровадження зелених та екологічних практик, як більш дружніх до довкілля, є сталим варіантом розвитку туристичного та готельно-ресторанного сектору для пом’якшення негативного впливу діяльності людини на довкілля. Матеріалом для публікації став аналіз звітів міжнародних організацій туристичного та готельно-ресторанного спрямування з вивчення екологічних практик та світових тенденцій, а також результати опитування у закладах ресторанного господарства м. Рівне щодо відповідального споживання та впровадження екологічних практик. За результатами дослідження з’ясовано, що більшість з закладів ресторанного господарства міста Рівне застосовують у своїй діяльності екологічні принципи сталого розвитку. Серед по ширених екологічних практик варто назвати поводження з відходами шляхом сортування (77%), здачі на переробку (70%), використання екологічного одноразового пакування (90%), а також установка енергозберігаючого та водозберігаючого обладнання (83% і 66% відповідно).

Біографії авторів

K. Yu. Gromachenko, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

к.с.-г.н., доцент

M. S. Yakovyshyna, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

ст. викладач

Посилання

Цілі сталого розвитку в Україні. URL: http://sdg.org.ua/ua/ (дата звернення:

09.2021).

Седікова І. О., Дьяченко Ю. В. Шляхи зниження продовольчих

втрат та харчових відходів. Економіка харчової промисловості. Вип. 4/2019.

Том 11. С. 98–104.

Yu-TingTang. Chapter 14. Accounting for the environmental impact of food waste on water resources and climate change. Food Industry Wastes. Second Edition / Ed. Maria R. Kosseva. Colin Webb. 2020. P. 305–329. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128171219000140?via%3Dihub (accessed: 12.09.2021).

The State of Restaurant Sustainability. 2018. Edition. URL:

https://www.restaurant.org/downloads/pdfs/sustainability/restaurant_sustainability researchreport2018.pdf (accessed: 05.09.2021).

Coppock E., Dorsey M., Yashur J. Sustainability Practices for Cafés & Restaurants, August 2019. Alliance for Sustainable Communities : web site. URL:https://www.sustainlv.org/focus on/sustainability-practices-for-cafesrestaurants/ (accessed: 28.09.2021).

Братіцел М. Л. Екокультурні практики XXI століття в світових закладах ресторанного господарства. Сучасні світові

тенденції розвитку науки. Технологій та інновацій : матеріали науковопрактичної конференції. Ужгород, 28–29 червня 2019 р. Херсон, 2019. С. 78–80. URL: http://molodyvcheny.in.ua/files/conf/other/37june2019/23.pdf (дата

звернення: 29.09.2021).

GREEN RESTAURANT ASSOCIATION. URL:

https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-bumazhnyhstakanchikov-v-ukraine-2020-god (accessed: 15.09.2021).

Less CO2 emissions, less waste, more green energy: TUI delivered 43 million “greener and fairer” holidays since 2015. Sustainability news. 28 April 2021. TUI GROUP : web site. URL: https://www.tuigroup.com/en-en/media/pressreleases/2021/2021-04-28-tui-delivered-greener-and-fairer-holiday-since2015 (Accessed: 30.09.2021).

Центр екологічної сертифікації та маркування. URL: https://www.ecolabel.org.ua/ (дата звернення: 15.09.2021).

Бузан Г. Экологическая сертификация отелей – инструмент зеленого маркетинга, который дает возможность достойно конкурировать. Отельер&Ресторатор. 2016. № 34 (54). URL:

https://www.ecolabel.org.ua/images/page/2016-10-31-01.pdf (дата звернення: 23.09.2021)

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-02

Номер

Розділ

Articles