USE OF BARDS AS ORGANIC FERTILIZER
Keywords:
development, alcohol industry, manufacturing, waste, efficiency.Abstract
Before the science and agricultural production of Ukraine faced a number of tasks, which provide for the implementation of complex measures to ensure extended reproduction of soil fertility, protect them from water and wind erosion, increase the productivity of crops, the functioning of sustainable agriculture. In parallel, one of the most urgent problems facing Ukraine is the disposal and recycling of waste as hazardous substances enter the atmosphere, seep into the soil, polluting groundwater. The article provides a comprehensive assessment of the prospects for the use of alcohol industry waste for fertilizing crops. Agrochemical features of grain alcohol bard as organic fertilizer are investigated. The obtained data of the chemical composition of the grain alcohol bard showed the possibility of using it as an organic fertilizer, provided that the acidity of the soils is controlled. In addition, the bard has plant residue destructor properties, which contributes to their faster decomposition. Therefore, the bard is applied to soils covered with vegetable residues taking into account the acidity of the soils. The rate of application of bards on light and medium-clay soils up to 100 t/ha, on heavy-clay and clay soils up to 60 t/ha; on dark gray podzolized and chernozem soils of neutral or weakly ground reaction of soil solution up to 50 t/ha; on pastures, hayfields and other perennial land in the root-containing layer up to 100–120 t/ha. On hard clay and clay soils, less bards are introduced, since without further deep loosening or ploughing, this application can lead to soil re-compaction due to high field soil moisture. As an organic fertilizer, it is advisable to use a bard on high-buffer soils of light or medium mechanical composition with the additional application of mineral fertilizers in a dose of N60P60K90 per hectare, followed by entering the soil using deep disk cultivation or ploughing. Application of grain alcohol bard on acidic soils is not recommended. The proposed technology for the use of alcohol processing waste will allow to dispose of alcohol industry waste, which will improve the environment, expand the range of organic fertilizers, the application of which will contribute to the increase of soil fertility and will positively affect its microbiological activity.References
Біоконверсія органічних відходів в біодинамічному господарстві / Городний Н. М. та ін. Київ : Урожай, 1990. 256 с.
Палапа Н. В., Гончар С. М. Екологічні ризики, пов’язані із сільськогосподарською діяльністю людини. Агроекологічний журнал. 2022. № 1. С. 68–80.
Шаманська О. І., Паламаренко Я. В. Cучасні тенденції розвитку спиртової промисловості України. Ефективна економіка. 2014. № 4. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2903. (дата звернення: 10.11.2022).
Губенко Н. Ю., Шматкова І. К. Сучасні тенденції розвитку спиртової та цукрової промисловості України. Пропозиція. 2012. № 5. С. 27–32. 5. Жонлер І. В. Організаційно-методичні підходи до підвищення ефективності підприємств спиртової промисловості України. Агроперспектива. 2012. № 8. С. 27–35.
Лановська Г. І., Говорушко Т. А. Аналіз фінансових результатів підприємств спиртової галузі. Формування ринкових відносин в Україні. 2012. № 3. С. 33–42.
Мельничук О. І. Проблеми та перспективи розвитку спиртової галузі України в контексті виробництва біопалава. Економіка і держава. 2012. № 2. С. 15–21.
Нагорний Є. І. Інноваційні напрями розвитку підприємств цукрової та спиртових галузей харчової промисловості. Проблеми науки. 2011. № 1. С. 37–40.
Українець А. Р. Спиртова галузь на шляху до інноваційного розвитку. Харчова і переробна промисловість. 2013. № 7. С. 35–47.
McNeely J. A. and Scherr S. J. Ecoagriculture: strategies to feed the world and save wild biodiversity. Island Press. 2013.
Binswanger H., Hazell P. and McCalla A. Agriculture and the environment: perspectives on sustainable rural development. The World Bank. 1998.
Clay J. World agriculture and the environment: a commodity-by-commodity guide to impacts and practices. Island Press. 2013.
Kamilaris A., Anton A., Blasi A. B. and PrenafetaBoldú F. X. Assessing and mitigating the impact of livestock agriculture on the environment through geospatial and big data analysis. International Journal of Sustainable Agricultural Management and Informatics. 2018. Vol. 4. No 2. Р. 98–122. DOI: https://.org/10.1504/IJSAMI.2018.094809.
Van der Werf, H. M. G. Assessing the impact of pesticides on the environment. Agriculture, Ecosystems and Environment. 1996. Vol. 60. Is. 2–3. Р. 81–96. DOI: https:// org/10.1016/S0167-8809(96)01096-1. 16. Гевко Р. Б., Дзядикевич Ю. В., Малевич Н. Ю. Екологічні аспекти сільськогосподарського виробництва. Сталий розвиток економіки. 2017. № 2 (35). С. 156–162.
REFERENCES:
Biokonversiia orhanichnykh vidkhodiv v biodynamichnomu hospodarstvi / Horodnyi N. M. ta in. Kyiv : Urozhai, 1990. 256 s.
Palapa N. V., Honchar S. M. Ekolohichni ryzyky, poviazani iz silskohospodarskoiu diialnistiu liudyny. Ahroekolohichnyi zhurnal. 2022. № 1. S. 68–80.
Shamanska O. I., Palamarenko Ya. V. Cuchasni tendentsii rozvytku spyrtovoi promyslovosti Ukrainy. Efektyvna ekonomika. 2014. № 4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2903. (data zvernennia: 10.11.2022).
Hubenko N. Yu., Shmatkova I. K. Suchasni tendentsii rozvytku spyrtovoi ta tsukrovoi promyslovosti Ukrainy. Propozytsiia. 2012. № 5. S. 27–32.
Zhonler I. V. Orhanizatsiino-metodychni pidkhody do pidvyshchennia efektyvnosti pidpryiemstv spyrtovoi promyslovosti Ukrainy. Ahroperspektyva. 2012. № 8. S. 27–35.
Lanovska H. I., Hovorushko T. A. Analiz finansovykh rezultativ pidpryiemstv spyrtovoi haluzi. Formuvannia rynkovykh vidnosyn v Ukraini. 2012. № 3. S. 33–42.
Melnychuk O. I. Problemy ta perspektyvy rozvytku spyrtovoi haluzi Ukrainy v konteksti vyrobnytstva biopalava. Ekonomika i derzhava. 2012. № 2. S. 15–21.
Nahornyi Ye. I. Innovatsiini napriamy rozvytku pidpryiemstv tsukrovoi ta spyrtovykh haluzei kharchovoi promyslovosti. Problemy nauky. 2011. № 1. S. 37–40.
Ukrainets A. R. Spyrtova haluz na shliakhu do innovatsiinoho rozvytku. Kharchova i pererobna promyslovist. 2013. № 7. S. 35–47.
McNeely J. A. and Scherr S. J. Ecoagriculture: strategies to feed the world and save wild biodiversity. Island Press. 2013.
Binswanger H., Hazell P. and McCalla A. Agriculture and the environment: perspectives on sustainable rural development. The World Bank. 1998.
Clay J. World agriculture and the environment: a commodity-by-commodity guide to impacts and practices. Island Press. 2013.
Kamilaris A., Anton A., Blasi A. B. and PrenafetaBoldú F. X. Assessing and mitigating the impact of livestock agriculture on the environment through geospatial and big data analysis. International Journal of Sustainable Agricultural Management and Informatics. 2018. Vol. 4. No 2. Р. 98–122. DOI: https://.org/10.1504/IJSAMI.2018.094809.
Van der Werf, H. M. G. Assessing the impact of pesticides on the environment. Agriculture, Ecosystems and Environment. 1996. Vol. 60. Is. 2–3. Р. 81–96. DOI: https:// org/10.1016/S0167-8809(96)01096-1. 16. Hevko R. B., Dziadykevych Yu. V., Malevych N. Yu. Ekolohichni aspekty silskohospodarskoho vyrobnytstva. Stalyi rozvytok ekonomiky. 2017. № 2 (35). S. 156–162.