RISK-ORIENTED CONTROL OF FISH AND FISH PRODUCTS DURING PRODUCTION AND TRADING WITH THE IMPLEMENTATION OF THE NASSR SYSTEM

Authors

  • N. M. Bogatko Head of the Department of Veterinary-Sanitary Examination and Laboratory Diagnostics of the Institute for Postgraduate Training of Managers and Specialists in Veterinary Medicine Bila Tserkva National Agrarian University, Bila Tserkva, Kyiv region
  • T. V. Poltavchenko National University of Water and Environmental Engineering, Rivne
  • Z. M. Budnik National University of Water and Environmental Engineering, Rivne
  • А. F. Bohatko Bila Tserkva National Agrarian University, Bila Tserkva, Kyiv region

Keywords:

system HACCP, safety, fish-processing enterprises, principles of system HACCP, high leader, coordinator of system HACCP, working group of safety

Abstract

Fish and fish products are of great importance in human nutrition and make up a significant part of their diet. In many countries of the world, fish is the main object of the food industry. In our country, a number of international and national regulatory and legal acts are in force, which determines the main legal and organizational principles for ensuring the safety and quality of fish and fish products during production and circulation. Implementation of risk-oriented control at facilities due to the establishment of dangerous factors in fish and fish products will ensure compliance with sanitary and hygienic requirements during the production and circulation of these food products and will provide confidence to consumers about safe food. The introduction of the HACCP system at facilities for the production of fish and fish products is particularly relevant. Introduction Hazard system provides competitiveness of native food production, it protect users interests and health, it promotes expansion markets in native and world economic area, increases enterprises authority and Ukrainian image as a whole. System HACCP – it preventive system of evaluation of control of dangerous factors of food raw material, technological processes and prepared products which to a great extent diminishes the levels of risks of origin of dangers for life and health of people. The system HACCP is based on 7 principles which are the bar of this system.

Author Biographies

N. M. Bogatko, Head of the Department of Veterinary-Sanitary Examination and Laboratory Diagnostics of the Institute for Postgraduate Training of Managers and Specialists in Veterinary Medicine Bila Tserkva National Agrarian University, Bila Tserkva, Kyiv region

Doctor of Veterinary Sciences, Associate Professor

T. V. Poltavchenko, National University of Water and Environmental Engineering, Rivne

Candidate of Veterinary Sciences (Ph.D.), Associate Professor

Z. M. Budnik, National University of Water and Environmental Engineering, Rivne

Candidate of Agricultural Sciences (Ph.D.), Associate Professor

А. F. Bohatko, Bila Tserkva National Agrarian University, Bila Tserkva, Kyiv region

Assistant

References

НАССР: Аналіз небезпечних чинників та критичні точки контролю у виробництві харчових продуктів і продовольчої сировини : навч. посіб. Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2005. 70 с.

Особливості впровадження системи НАССР на м'ясо-, молоко- та рибопереробних підприємствах України : навч. посіб. / Богатко Н. М. та ін. Біла Церква, 2016. 283 с.

Полтавчанко Т. В., Богатко Н. М., Парфенюк І. О. Санітарія та гігієна в рибництві : навч.-метод. посіб. для студентів ВНЗ напряму підготовки 6.090201 «Водні біоресурси та аквакультура». Рівне : НУВГП, 2016. 120 с.

Касянчук В. В., Богатко Н. М., Микитюк П. В., Джміль В. І. Виробництво охолодженої, мороженої риби і льоду. Загальні вимоги безпеки: СОУ 05.01-37-388:2006. Держспоживстандарт України. Київ, 2007. 22 с.

Codex Alimentarius Comission. Risk Analisis Policies of the CAC.Report of the Session of the CAC.Geneva.Switzerland.2–7July.2001.CAC.Rjme.Italy.

The role of Food Safety Objectives in the management of the microbiological safety of food according to Codex Documents. ICMSF for the Codex Committee on Food Hygiene. Feb. 2001.

Гігієна і експертиза харчових тваринних гідробіонтів та продуктів їх переробки. Гігієна і експертиза рибопромислової продукції : підручник / Яценко І. В. та ін. Харків : Диса плюс, 2017. Ч. 1. 680 с.

Fernandes O., Lucinea M. Effect of microbiological characteristics of row milk on the guality of whole milk powder. Braz. J. Mikrobiol. 2000. 31 (2).

P. 95–98.

Богатко Н. М., Полтавченко Т. В. Запровадження системи НАССР на рибопереробних та рибодобувних підприємствах України – забезпечення безпечності рибних продуктів. Проблеми зооінженерної та ветеринарної медицини. Ветеринарні науки : зб. наук. праць Харківської державної зооветеринарної академії. Харків, 2017. Вип. 34. Ч. 2. С. 309–315.

Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них : Закон України від № 486-IV від 06.02. 2003 р. Відомості Верховної Ради України (ВВР). 2003. N 15, ст. 107.

Mackenize A. The role of veterinarians in the prevention and manangement of food-borne diseases in particular at the level of livestock producers/technical item of the OIE General Session. Paris. France. 26–31 May. 2002.

Burhaz Maryna & Soborova Olha. Fisheries development and the formation of the fish products market in ukraine and in the central and eastern european countries. Baltic Journal of Economic Studies. 2020. Vol. 6. Is. 3. P. 10–18. URL: https://doi.org/10.30525/2256-0742/2020-6-3-10-18. (дата звернення: 10.10.2022).

Gasco L., Acuti G. & Roncarati Alessandra. Insect and fish by-products as sustainable alternatives to conventional animal proteins in animal nutrition. Italian Journal of Animal Science. 2020. Vol. 19. Is. 1. P. 360–372. URL: https://doi.org/10.1080/1828051X.2020.1743209. (дата звернення: 10.10.2022).

Гігієна і експертиза харчових тваринних гідробіонтів та продуктів їх переробки. Гігієна і експертиза водних ссавців, безхребетних гідробіонтів, продукції з риби : підручник / Яценко І. В. та ін. Харків : Диса плюс, 2017. Ч. 2. 648 с.

Санітарно-гігієнічна оцінка риби та гідробіонтів за інфекційних, інвазійних, незаразних хвороб : навч. посіб. для слухачів ІПНКСВМ / Богатко Н. М. та ін. Біла Церква, 2019. 176 с.

Довідник для харчової промисловості України щодо тлумачення положень Регламенту Комісії ЄС № 2073/2005 Про мікробіологічні критерії. ЄС Твінінг проект. 46 с.

Monitoring of the main parameters of pond water in order to obtain safe products for joint cultivation of sturgeon and carp fish / Grynevych N., Sliusarenko A., Khomiak O., Svitelskyi M., & Semaniuk N. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Ser. Agricultural Sciences. 2021. 23(94). Р. 73–80. URL: https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9414. (дата звернення: 10.10.2022). 18. Visciano Pierina, Schirone Maria & Paparella Antonello. An Overview of Histamine and Other Biogenic Amines in Fish and Fish Products. Foods. 2020. Vol. 9. Is. 12. P. 1–15. URL: https://doi.org/10.3390/foods9121795. (дата звернення: 10.10.2022).

Aquaculture management practices associated with antimicrobial residues in Southwestern Nigeria / Okocha Reuben Chukwuka, Olatoye Isaac Olufemi, Alabi Peter Ibukun, Modupe Ganiyat Ogunnoiki & Olufemi Bolarinwa Adedeji. Aquaculture. 2021. Vol. 533. P. 1−19. doi.org/10.1016/j.aquaculture.2020.736195.

ДСТУ 4161–2003. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги. К. : Держспоживстандарт України, 2003. 13 с.

ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2007, IDT). Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі. К. : Держспоживстандарт України, 2018. 30 с.

Стан державного нагляду в Україні за якістю та безпекою рибної продукції / Богатко Н. М. та ін. Наук. вісник Львівського нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій імені

С. З. Гжицького. Сер. Харчові технології. Львів, 2010. № 3 (45). Ч. 4. Т. 12. С. 113–119.

Букалова Н., Богатко Н., Лясота В., Приліпко Т. Безпечність рибної продукції: виявляємо й аналізуємо небезпеки. Управління якістю : спеціалізований журнал Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Київ, 2021. № 12 (48). С. 52–62.

Башинський В. В. та ін. Вимоги європейського законодавства щодо харчових продуктів : зб. інформаційних матеріалів. К. : ТОВ «Ветінформ», 2009. Т. 1. С. 131−145.

Регламент (ЄС) Європейського Парламенту і Ради від 29.04. 2004 р. № 852/2004 «Про гігієну харчових продуктів».

REFERENCES:

NASSR: Analiz nebezpechnykh chynnykiv ta krytychni tochky kontroliu u vyrobnytstvi kharchovykh produktiv i prodovolchoi syrovyny : navch. posib. Kyiv : DP «UkrNDNTs», 2005. 70 s.

Osoblyvosti vprovadzhennia systemy NASSR na miaso-, moloko- ta rybopererobnykh pidpryiemstvakh Ukrainy : navch. posib. / Bohatko N. M. ta in. Bila Tserkva, 2016. 283 s.

Poltavchanko T. V., Bohatko N. M., Parfeniuk I. O. Sanitariia ta hihiiena v rybnytstvi : navch.-metod. posib. dlia studentiv VNZ napriamu pidhotovky 6.090201 «Vodni bioresursy ta akvakultura». Rivne : NUVHP, 2016. 120 s.

Kasianchuk V. V., Bohatko N. M., Mykytiuk P. V., Dzhmil V. I. Vyrobnytstvo okholodzhenoi, morozhenoi ryby i lodu. Zahalni vymohy bezpeky: SOU 05.01-37-388:2006. Derzhspozhyvstandart Ukrainy. Kyiv, 2007. 22 s.

Codex Alimentarius Comission. Risk Analisis Policies of the CAC. Report of the Session of the CAC. Geneva. Switzerland.

–7 July. 2001. CAC.Rjme.Italy.

The role of Food Safety Objectives in the management of the microbiological safety of food according to Codex Documents. ICMSF for the Codex Committee on Food Hygiene. Feb. 2001.

Hihiiena i ekspertyza kharchovykh tvarynnykh hidrobiontiv ta produktiv yikh pererobky. Hihiiena i ekspertyza rybopromyslovoi produktsii : pidruchnyk / Yatsenko I. V. ta in. Kharkiv : Dysa plius, 2017. Ch. 1. 680 s.

Fernandes O., Lucinea M. Effect of microbiological characteristics of row milk on the guality of whole milk powder. Braz. J. Mikrobiol. 2000. 31 (2). P. 95–98.

Bohatko N. M., Poltavchenko T. V. Zaprovadzhennia systemy NASSR na rybopererobnykh ta rybodobuvnykh pidpryiemstvakh Ukrainy – zabezpechennia bezpechnosti rybnykh produktiv. Problemy zooinzhenernoi ta veterynarnoi medytsyny. Veterynarni nauky : zb. nauk. prats Kharkivskoi derzhavnoi zooveterynarnoi akademii. Kharkiv, 2017. Vyp. 34. Ch. 2. S. 309–315.

Pro rybu, inshi vodni zhyvi resursy ta kharchovu produktsiiu z nykh : Zakon Ukrainy vid № 486-IV vid 06.02. 2003 r. Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy (VVR). 2003. N 15, st. 107.

Mackenize A. The role of veterinarians in the prevention and manangement of food-borne diseases in particular at the level of livestock producers/technical item of the OIE General Session. Paris. France. 26–31 May. 2002.

Burhaz Maryna & Soborova Olha. Fisheries development and the formation of the fish products market in ukraine and in the central and eastern european countries. Baltic Journal of Economic Studies. 2020. Vol. 6. Is. 3. P. 10–18. URL: https://doi.org/10.30525/2256-0742/2020-6-3-10-18. (data zvernennia: 10.10.2022).

Gasco L., Acuti G. & Roncarati Alessandra. Insect and fish by-products as sustainable alternatives to conventional animal proteins in animal nutrition. Italian Journal of Animal Science. 2020. Vol. 19. Is. 1. P. 360–372. URL: https://doi.org/10.1080/1828051X.2020.1743209. (data zvernennia: 10.10.2022).

Hihiiena i ekspertyza kharchovykh tvarynnykh hidrobiontiv ta produktiv yikh pererobky. Hihiiena i ekspertyza vodnykh ssavtsiv, bezkhrebetnykh hidrobiontiv, produktsii z ryby : pidruchnyk / Yatsenko I. V. ta in. Kharkiv : Dysa plius, 2017. Ch. 2. 648 s.

Sanitarno-hihiienichna otsinka ryby ta hidrobiontiv za infektsiinykh, invaziinykh, nezaraznykh khvorob : navch. posib. dlia slukhachiv IPNKSVM / Bohatko N. M. ta in. Bila Tserkva, 2019. 176 s.

Dovidnyk dlia kharchovoi promyslovosti Ukrainy shchodo tlumachennia polozhen Rehlamentu Komisii YeS № 2073/2005 Pro mikrobiolohichni kryterii. YeS Tvininh proekt. 46 s.

Monitoring of the main parameters of pond water in order to obtain safe products for joint cultivation of sturgeon and carp fish / Grynevych N., Sliusarenko A., Khomiak O., Svitelskyi M., & Semaniuk N. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Ser. Agricultural Sciences. 2021. 23(94). Р. 73–80. URL: https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9414. (data zvernennia: 10.10.2022).

Visciano Pierina, Schirone Maria & Paparella Antonello. An Overview of Histamine and Other Biogenic Amines in Fish and Fish Products. Foods. 2020. Vol. 9. Is. 12. P. 1–15. URL: https://doi.org/10.3390/foods9121795. (data zvernennia: 10.10.2022). 19. Aquaculture management practices associated with antimicrobial residues in Southwestern Nigeria / Okocha Reuben Chukwuka, Olatoye Isaac Olufemi, Alabi Peter Ibukun, Modupe Ganiyat Ogunnoiki & Olufemi Bolarinwa Adedeji. Aquaculture. 2021. Vol. 533. P. 1−19. doi.org/10.1016/j.aquaculture.2020.736195.

DSTU 4161–2003. Systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv. Vymohy. K. : Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2003. 13 s.

DSTU ISO 22000:2019. (ISO 22000:2007, IDT). Systemy keruvannia bezpechnistiu kharchovykh produktiv. Vymohy do bud-yakoi orhanizatsii v kharchovomu lantsiuzi. K. : Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2018. 30 s. 22. Stan derzhavnoho nahliadu v Ukraini za yakistiu ta bezpekoiu rybnoi produktsii / Bohatko N. M. ta in. Nauk. visnyk Lvivskoho nats. un-tu vet. medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Hzhytskoho. Ser. Kharchovi tekhnolohii. Lviv, 2010. № 3 (45). Ch. 4. T. 12. S. 113–119.

Bukalova N., Bohatko N., Liasota V., Prylipko T. Bezpechnist rybnoi produktsii: vyiavliaiemo y analizuiemo nebezpeky. Upravlinnia yakistiu : spetsializovanyi zhurnal Derzhavnoi sluzhby Ukrainy z pytan bezpechnosti kharchovykh produktiv ta zakhystu spozhyvachiv. Kyiv, 2021. № 12 (48). S. 52–62.

Bashynskyi V. V. ta in. Vymohy yevropeiskoho zakonodavstva shchodo kharchovykh produktiv : zb. informatsiinykh materialiv. K. : TOV «Vetinform», 2009. T. 1. S. 131−145.

Rehlament (IeS) Yevropeiskoho Parlamentu i Rady vid 29.04. 2004 r. № 852/2004 «Pro hihiienu kharchovykh produktiv».

Published

2023-02-01

Issue

Section

Articles