ОСОБЛИВОСТІ КАСКАДНОЇ ГОДІВЛІ СТАВОВИХ РИБ НЕТРАДИЦІЙНИМИ КОРМАМИ
DOI:
https://doi.org/10.31713/vs320223Ключові слова:
нетрадиційні корми, сирий протеїн, кормовий коефіцієнт, комбікорми, годівля.Анотація
Вирощування риби тісно пов'язане з її годівлею, метою якої є отримання максимальної кількості продукції високої якості в найкоротші терміни за мінімальних витрат кормів. При цьому домінуючого значення набуває комерційний аспект, де прибуток є вирішальним фактором. Тому у годівлі риб триває постійний пошук шляхів здешевлення кормів і підвищення їх продуктивності, що поступово, але досить важко досягається з причини явного протиріччя цих завдань. На початку діяльності фермерських господарств у галузі рибного господарства найдоцільніше застосувати напівінтенсивний спосіб вирощування, який не передбачає занадто складних рибницьких процесів [1‒2].Технологія годівлі риби передбачає раціональне використання кормів з метою отримання високої рибопродуктивності при найменших витратах кормів на приріст маси риби. При цьому необхідно добиватись найкращої якості кормів та оптимального вмісту в них поживних речовин для забезпечення нормального перебігу фізіологічних процесів з урахуванням вікової і видової специфіки культивованих риб [2‒3].У зв'язку із збільшенням вартості штучних кормів та з метою зниження експлуатаційних затрат в сучасний період зростає необхідність використання нетрадиційних кормів – рослинного походження, продуктів переробки сільськогосподарської продукції, пасти зі смітної риби та рослинної сировини водного середовища та суходолу. Критерієм вартості та ефективності нетрадиційних кормів є наявність у них високого вмісту сирого протеїну та безазотистих екстрактивних речовин.Найвищий вміст сирого протеїну виявлений у соняшниковому шроті (42%), люпині (до 40%), у стрілолисті та різкому зниженні у зернових кормах (висівках пшениці – до 17%, висівки – до 15%, кукурудза – до 10%).Враховуючі нерівнозначність вмісту сирого протеїну у нетрадиційних кормах та динаміки маси природного живого корму за вегетаційний період необхідно їх збалансовувати, щоб отримати необхідну масу товарної риби. Для цього складається план потреби природних (нетрадиційних) кормів і штучних комбікормів (при їх співвідношенні 50:50) та план використання для кожної водойми та певної щільності посадки риб.Рекомендована щільність посадки складає від 2,0 до 4,0 тис. зарибку на гектар водного середовища.Посилання
Шерман І. М. Ставове рибництво. К. : Урожай, 1994. 336 с.
Шерман І. М., Гринжевський М. В., Желтов Ю. О. Годівля риб. К. : Вища освіта, 2001.
с.
Гринжевський М. В. Інтенсифікація виробництва продукції аквакультури у внутрішніх водоймах України. К. : Світ, 2000. 190 с.
Сабодаш В. М. Рыбоводство. Д. : «Издательство Стакер», 2004. 304 с.
Гринжевський М. В., Андрущенко А. І., Третяк О. М., Грициняк І. І. Основи фермерського рибного господарства / за ред. М. В. Гринжевського. К. : Світ, 2000. 340 с.
Желтов Ю. О., Олексієнко О. О., Грех В. І. Використання деяких нетрадиційних кормів в годівлі різновікових груп коропа. Рибогосподарська наука
України. 2016. № 1. С. 101–105.
Алимов С. І. Рибне господарство України:
стан і перспективи. К. : Вища освіта, 2003. 336 с.
Рекомендації з використання місцевих та нетрадиційних кормів для годівлі коропа у ставах / Ю. О. Желтов, М. В. Гринжевський, І. Т. Демченко, Б. І. Гудима, С. В. Василець. К., 1999. 44 с.
Шерман І. М., Євтушенко М. Ю. Теоретичні основи
рибництва : підручник. К. : Фітосоціоцентр, 2011. 484 с.
S. Abbas, M. Ashraf, I. Ahmed. Effect of fertilization and supplementary feeding on growth performamnce of Labeo rohita, Catla catla and Cyprinus carpio. The jornal of animal & plant Sciences. 2014. Vol. 24(1). Pp. 142‒148.
Гриб Й. В., Шандрук О. М. Використання екологічних індексів та просторових біомаркерів у ставковому рибництві. Рибогосподарська наука України. 2009. № 3. С. 79–85.
REFERENCES:
Sherman I. M. Stavove rybnytstvo. K. : Urozhai, 1994. 336 s.
Sherman I. M., Hrynzhevskyi M. V., Zheltov Yu. O. Hodivlia ryb. K. : Vyshcha osvita, 2001. 269 s.
Hrynzhevskyi M. V. Intensyfikatsiia vyrobnytstva produktsii akvakultury u vnutrishnikh vodoimakh Ukrainy. K. : Svit, 2000. 190 s.
Sabodash V. M. Ryibovodstvo. D. : «Izdatelstvo Staker», 2004. 304 s. 5. Hrynzhevskyi M. V., Andrushchenko A. I., Tretiak O. M., Hrytsyniak I. I. Osnovy fermerskoho rybnoho hospodarstva / za red. M. V. Hrynzhevskoho. K. : Svit, 2000.
s.
Zheltov Yu. O., Oleksiienko O. O., Hrekh V. I. Vykorystannia deiakykh
netradytsiinykh kormiv v hodivli riznovikovykh hrup koropa. Rybohospodarska
nauka Ukrainy. 2016. № 1. S. 101–105.
Alymov S. I. Rybne hospodarstvo Ukrainy: stan i perspektyvy. K. : Vyshcha osvita, 2003. 336 s. 8. Rekomendatsii z vykorystannia mistsevykh ta netradytsiinykh kormiv dlia hodivlia koropa u
stavakh / Yu. O. Zheltov, M. V. Hrynzhevskyi, I. T. Demchenko, B. I. Hudyma, S. V. Vasylets. K., 1999. 44 s.
Sherman I. M., Yevtushenko M. Yu. Teoretychni
osnovy rybnytstva : pidruchnyk. K. : Fitosotsiotsentr, 2011. 484 s.
S. Abbas, M. Ashraf, I. Ahmed. Effect of fertilization and supplementary feeding on growth performamnce of Labeo rohita, Catla catla and Cyprinus carpio. The
jornal of animal & plant Sciences. 2014. Vol. 24(1). Pp. 142‒148.
Hryb Y. V., Shandruk O. M. Vykorystannia ekolohichnykh indeksiv ta prostorovykh biomarkeriv u stavkovomu rybnytstvi. Rybohospodarska nauka Ukrainy. 2009. № 3. S. 79–85.