ОСОБЛИВОСТІ КАСКАДНОЇ ГОДІВЛІ СТАВОВИХ РИБ НЕТРАДИЦІЙНИМИ КОРМАМИ

Автор(и)

  • Y. V. Hryb Національний університет водного господарства та природокористування
  • A. M. Petruk Національний університет водного господарства та природокористування

DOI:

https://doi.org/10.31713/vs320223

Ключові слова:

нетрадиційні корми, сирий протеїн, кормовий коефіцієнт, комбікорми, годівля.

Анотація

Вирощування риби тісно пов'язане з її годівлею, метою якої є отримання максимальної кількості продукції високої якості в найкоротші терміни за мінімальних витрат кормів. При цьому домінуючого значення набуває комерційний аспект, де прибуток є вирішальним фактором. Тому у годівлі риб триває постійний пошук шляхів здешевлення кормів і підвищення їх продуктивності, що поступово, але досить важко досягається з причини явного протиріччя цих завдань. На початку діяльності фермерських господарств у галузі рибного господарства найдоцільніше застосувати напівінтенсивний спосіб вирощування, який не передбачає занадто складних рибницьких процесів [1‒2].Технологія годівлі риби передбачає раціональне використання кормів з метою отримання високої рибопродуктивності при найменших витратах кормів на приріст маси риби. При цьому необхідно добиватись найкращої якості кормів та оптимального вмісту в них поживних речовин для забезпечення нормального перебігу фізіологічних процесів з урахуванням вікової і видової специфіки культивованих риб [2‒3].У зв'язку із збільшенням вартості штучних кормів та з метою зниження експлуатаційних затрат в сучасний період зростає необхідність використання нетрадиційних кормів – рослинного походження, продуктів переробки сільськогосподарської продукції, пасти зі смітної риби та рослинної сировини водного середовища та суходолу. Критерієм вартості та ефективності нетрадиційних кормів є наявність у них високого вмісту сирого протеїну та безазотистих екстрактивних речовин.Найвищий вміст сирого протеїну виявлений у соняшниковому шроті (42%), люпині (до 40%), у стрілолисті та різкому зниженні у зернових кормах (висівках пшениці – до 17%, висівки – до 15%, кукурудза – до 10%).Враховуючі нерівнозначність вмісту сирого протеїну у нетрадиційних кормах та динаміки маси природного живого корму за вегетаційний період необхідно їх збалансовувати, щоб отримати необхідну масу товарної риби. Для цього складається план потреби природних (нетрадиційних) кормів і штучних комбікормів (при їх співвідношенні 50:50) та план використання для кожної водойми та певної щільності посадки риб.Рекомендована щільність посадки складає від 2,0 до 4,0 тис. зарибку на гектар водного середовища.

Біографії авторів

Y. V. Hryb, Національний університет водного господарства та природокористування

д.б.н., професор

A. M. Petruk, Національний університет водного господарства та природокористування

к.с.-г.н, доцент

Посилання

Шерман І. М. Ставове рибництво. К. : Урожай, 1994. 336 с.

Шерман І. М., Гринжевський М. В., Желтов Ю. О. Годівля риб. К. : Вища освіта, 2001.

с.

Гринжевський М. В. Інтенсифікація виробництва продукції аквакультури у внутрішніх водоймах України. К. : Світ, 2000. 190 с.

Сабодаш В. М. Рыбоводство. Д. : «Издательство Стакер», 2004. 304 с.

Гринжевський М. В., Андрущенко А. І., Третяк О. М., Грициняк І. І. Основи фермерського рибного господарства / за ред. М. В. Гринжевського. К. : Світ, 2000. 340 с.

Желтов Ю. О., Олексієнко О. О., Грех В. І. Використання деяких нетрадиційних кормів в годівлі різновікових груп коропа. Рибогосподарська наука

України. 2016. № 1. С. 101–105.

Алимов С. І. Рибне господарство України:

стан і перспективи. К. : Вища освіта, 2003. 336 с.

Рекомендації з використання місцевих та нетрадиційних кормів для годівлі коропа у ставах / Ю. О. Желтов, М. В. Гринжевський, І. Т. Демченко, Б. І. Гудима, С. В. Василець. К., 1999. 44 с.

Шерман І. М., Євтушенко М. Ю. Теоретичні основи

рибництва : підручник. К. : Фітосоціоцентр, 2011. 484 с.

S. Abbas, M. Ashraf, I. Ahmed. Effect of fertilization and supplementary feeding on growth performamnce of Labeo rohita, Catla catla and Cyprinus carpio. The jornal of animal & plant Sciences. 2014. Vol. 24(1). Pp. 142‒148.

Гриб Й. В., Шандрук О. М. Використання екологічних індексів та просторових біомаркерів у ставковому рибництві. Рибогосподарська наука України. 2009. № 3. С. 79–85.

REFERENCES:

Sherman I. M. Stavove rybnytstvo. K. : Urozhai, 1994. 336 s.

Sherman I. M., Hrynzhevskyi M. V., Zheltov Yu. O. Hodivlia ryb. K. : Vyshcha osvita, 2001. 269 s.

Hrynzhevskyi M. V. Intensyfikatsiia vyrobnytstva produktsii akvakultury u vnutrishnikh vodoimakh Ukrainy. K. : Svit, 2000. 190 s.

Sabodash V. M. Ryibovodstvo. D. : «Izdatelstvo Staker», 2004. 304 s. 5. Hrynzhevskyi M. V., Andrushchenko A. I., Tretiak O. M., Hrytsyniak I. I. Osnovy fermerskoho rybnoho hospodarstva / za red. M. V. Hrynzhevskoho. K. : Svit, 2000.

s.

Zheltov Yu. O., Oleksiienko O. O., Hrekh V. I. Vykorystannia deiakykh

netradytsiinykh kormiv v hodivli riznovikovykh hrup koropa. Rybohospodarska

nauka Ukrainy. 2016. № 1. S. 101–105.

Alymov S. I. Rybne hospodarstvo Ukrainy: stan i perspektyvy. K. : Vyshcha osvita, 2003. 336 s. 8. Rekomendatsii z vykorystannia mistsevykh ta netradytsiinykh kormiv dlia hodivlia koropa u

stavakh / Yu. O. Zheltov, M. V. Hrynzhevskyi, I. T. Demchenko, B. I. Hudyma, S. V. Vasylets. K., 1999. 44 s.

Sherman I. M., Yevtushenko M. Yu. Teoretychni

osnovy rybnytstva : pidruchnyk. K. : Fitosotsiotsentr, 2011. 484 s.

S. Abbas, M. Ashraf, I. Ahmed. Effect of fertilization and supplementary feeding on growth performamnce of Labeo rohita, Catla catla and Cyprinus carpio. The

jornal of animal & plant Sciences. 2014. Vol. 24(1). Pp. 142‒148.

Hryb Y. V., Shandruk O. M. Vykorystannia ekolohichnykh indeksiv ta prostorovykh biomarkeriv u stavkovomu rybnytstvi. Rybohospodarska nauka Ukrainy. 2009. № 3. S. 79–85.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-29

Номер

Розділ

Articles