ЕКОЛОГІЧНІ НАСЛІДКИ РОЗРОБКИ КЛЕСІВСЬКОГО РОДОВИЩА БУРШТИНУ

Автор(и)

  • I. I. Zaleskyi Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне
  • Кh. A. Maiboroda Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

Ключові слова:

Клесівське родовище, бурштин, олігоцен, несанкціонований видобуток, рекультивація.

Анотація

В останні десятиріччя ускладнюється проблема екологоекономічного стану поліських районів Рівненщини, Волині та Житомирщини з видобутком бурштину. Авторами вивчено матеріали пошуків, розвідки та експлуатації Клесівського родовища бурштину. На прикладі відпрацьованої частини Клесівського родовища відбувається порушення родючого шару ґрунтового покриву, що проявляється та супроводжується зменшенням площ лісонасаджень, порушень у функціонуванні гідромеліоративної мережі, пасовищ, луків та сільськогосподарських угідь та інших об’єктів господарської інфраструктури. Незаконний видобуток бурштину проводиться без будь-якої документації, коли безслідно втрачається фактичний матеріал по зміні ландшафтів, гідротехнічних змін та гідрогеологічного режиму регіону, в межах якого захоронені бурштиноносні геологічні утворення. Клесівське родовище бурштину в геологічному аспекті займає вигідне положення у Прип’ятському бурштиноносному басейні на північно-західній частині Українського кристалічного щита, де олігоценові утворення палеогену збереглись на незначних глибинах, що забезпечує їхню відкриту розробку. Тут прояви сукценіту генетично та просторово тяжіють до теригенно-глауконітової формації, що створювало сприятливі літолого-фаціальні умови їхнього утворення у шельфових прибережних мілководдях часу берекської світи. На теперішньому етапі видобутку бурштину доцільно створювати спеціалізовану структурно-господарську одиницю по пошуках, розвідці, видобутку та реалізації бурштину, що відповідала б за рекультиваційні заходи для відтворення природного стану порушених територій.На Клесівському родовищі та на інших видобувних ділянках після розробки передбачена рекультивація земель метою якої є створення продуктивних і організованих антропогенних ландшафтів. Рекультивації заходи проводяться у три етапи: підготовчий, гірничотехнічний та біологічний, при впровадженні яких будуть створені сільськогосподарські та лісові угіддя, водойми різного призначення, площі для забудови та рекреаційні зони.

Біографії авторів

I. I. Zaleskyi, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

к.геогр.н., доцент

Кh. A. Maiboroda, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

магістрантка

Посилання

Довкілля Рівненщини за 2015 рік. Доповідь про стан навколишнього

природного середовища в Рівненській області у 2015 році. Рівне, 2016.

с.

Панченко В. І. Звіт про пошуково-оцінювальні роботи на Клесівському родовищі за 1979–1980 рр. Володарськ – Волинський. Фонди ВО «Західкварцсамоцвіти», 1980 р. 167 с.

Богдасаров М. А. Янтарь и другие ископаемые смолы Евразии : монография. Брест. БрГУ имени А. С. Пушкина,

263 с.

Тутковський П. А. Янтар у Волинській губернії. Статті товариства дослідників Волині. Житомир, 1911. 27 с.

Махортих О. Ф., Яковлєва В. В.

Пошуково-оцінювальні роботи на бурштин ділянки «Федорівська». Володарськ-Волинський, 2002. Фонди ВО «Західкварцсамоцвіти». 166 с.

REFERENCES:

Dovkillia Rivnenshchyny za 2015 rik. Dopovid pro stan navkolyshnoho pryrodnoho seredovyshcha v Rivnenskii oblasti u 2015 rotsi. Rivne, 2016. 165 s.

Panchenko V. I. Zvit pro poshukovo-otsiniuvalni roboty na Klesivskomu rodovyshchi za 1979–1980 rr. Volodarsk – Volynskyi. Fondy VO «Zakhidkvartssamotsvity», 1980 r. 167 s.

Bogdasarov M. A. Yаntar i drugie iskopaemyie smolyi Evrazii : monografiya. Brest. BrGU imeni A. S. Pushkina, 2010. 263 s.

Tutkovskyi P. A. Yantar u Volynskii hubernii. Statti tovarystva doslidnykiv Volyni. Zhytomyr, 1911. 27 s.

Makhortykh O. F., Yakovlieva V. V. Poshukovo-otsiniuvalni roboty na burshtyn dilianky «Fedorivska». VolodarskVolynskyi, 2002. Fondy VO «Zakhidkvartssamotsvity». 166 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-11-27

Номер

Розділ

Articles