пшениця озима, режим зрошення, зрошувальна норма, вегетаційні поливи, продуктивність рослин, елементи структури продуктивності, показники якості зерна, технології виробництва, світове господарство
Анотація
Для виробництва високоякісного зерна пшениці озимої умови Правобережного Лісостепу України є найсприятливішими. Однак через недостатнє і нестійке зволоження отримання стійких урожаїв пшениці озимої можливе тільки за рахунок зрошення.
У статті досліджено вплив різних режимів зрошення на ріст, розвиток та продуктивність пшениці озимої.
Оскільки основним джерелом вологозабезпечення вегетаційного періоду пшениці озимої є опади, то був проведений аналіз метеоумов за 2020–2022 роки.
Встановлено, що вегетаційні періоди в роки досліджень дуже відрізняються за кількістю опадів, їх розподіленням в часі, температурним режимом. В окремі місяці, декади чи дні, виникала ґрунтова і атмосферна посухи.
Доведено, що напруженість метеорологічних факторів є однією з причин, що негативно впливає на ріст, розвиток і продуктивність пшениці озимої. Тому для захисту рослин від згубного впливу високих температур повітря, ґрунтових і повітряних посух необхідно застосовувати технології зрошення.
Встановлено, що поливи покращують виживаність рослин, загальну і продуктивну кущистість, збільшують масу зерен у колосі, натуру зерна, вирівняність і схожість насіння.
Поєднання вологозарядкового поливу з вегетаційними дає змогу отримати врожаї озимої пшениці на рівні 5,01 т/га. Заміна вологозарядкового поливу післяпосівним забезпечує врожай 4,97 т/га, економлячи 23% поливної води.
Біографії авторів
В. П. Кирилюк, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, м. Умань, Черкаська область
к.с.-г.н., доцент
А. О. Максютов, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, м. Умань, Черкаська область
к.пед.н., доцент
Н. С. Ковальчук, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне