Мета – вивчити вплив мінімізації обробітку ґрунту і побічної продукції культур сівозміни на об’ємну масу ґрунту, забур’яненість посівів і врожайність ячменю ярого у Західному Лісостепу України. Методи: польові (вивчення впливу обробітків ґрунту, побічної продукції, сегетальної рослинності в посівах ячменю ярого); лабораторні (визначення об’ємної маси ґрунту (щільність складення)); підрахункові (визначення забур’яненості, урожайності культури); хімічні (визначення вмісту елементів живлення в ґрунті); математико-статистичні (оцінка достовірності результатів досліджень). За результатами досліджень, здійснених у стаціонарному польовому досліді впродовж 2009–2019 років у Західному Лісостепу на темно-сірому легкосуглинковому ґрунті, встановлено, що проведення під ячмінь ярий оранки на 20–22 см, дискування на 10–12 см та дискування на 6–8 см за відчуження з поля побічної продукції попередника щільність ґрунту в шарі 0–10 см становила відповідно 1,23–1,26; 1,22–1,25 та 1,23–1,28 г/см3, а в шарі 10–20 см відповідно 1,22–1,28; 1,30–1,33 і 1,30–1,35 г/см3. За всіх способів обробітку об’ємна маса ґрунту на глибині 20–30 см перебувала в інтервалі 1,32–1,44 г/см3. Використання на удобрення побічної продукції попередника сприяло зниженню щільності оброблюваного шару ґрунту, але підвищувало забур’яненість посівів, яка зростала із зменшенням глибини обробітку. Найвищу врожайність зерна – 5,32 т/га за відчуження побічної продукції і 5,45 т/га за її використання на удобрення отримано за оранки на 20–22 см. Заміна оранки дискуванням та зменшення його глибини супроводжувалось зниженням врожайності.
Біографії авторів
В. М. Польовий, Інститут сільського господарства Західного Полісся НААН
д.с.-г.н., професор, академік НААН
М. Г. Фурманець, Інститут сільського господарства Західного Полісся НААН
к.с.-г.н.
О. В. Сніжок, Інститут сільського господарства Західного Полісся НААН
к.с.-г.н.
Т. М. Колесник, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне