Застосування хімічних гербіцидів є критичною проблемою з точки зору сталого землекористування, що потребує альтернативних способів обробки та захисту сільськогосподарських культур. Проблема проявляється в тривалій хімізації сільськогосподарських угідь, яка критично вплинула на якість ґрунтів. Разом з цим, проблему загострює неналежна екологічна чистота врожаю, зібраного на хімічно оброблених землях, а також кількість і якість цієї сільськогосподарської продукції. Застосування нехімічних препаратів для обробки сільськогосподарських культур дійсно є ключовим напрямком у сільському господарстві, який сприяє сталому розвитку, оскільки допомагає зберегти родючість ґрунту, зменшити негативний вплив на навколишнє середовище та підтримує виробництво без використання синтетичних пестицидів. Аналіз наявних джерел показав, що практичні дослідження впливу зменшення використання хімічних добрив та збільшення використання органічних добрив для обробки основних сільськогосподарських культур залишаються актуальними та недостатньо дослідженими. Тому метою даної статті було висвітлити результати практичних досліджень впливу передпосівної обробки насіння бором, молібденом та Ризогуміном на урожай гороху овочевого та його якість. Практичні дослідження проводили на дослідних ділянках, розташованих у степовій зоні Півдня України. Овочевий горох є цінним джерелом харчового білка, рослина часто використовується для сидерації, тому для дослідження була обрана саме ця рослина. Дослідження базувалися на обробці насіння гороху овочевого різною комбінацією мінеральних добрив із вмістом бору, молібдену та Ризогуміну – препарату на основі активних штамів бульбочкових бактерій та порівняння отриманих результатів з контролем – удобренням ґрунтів сульфатом амонію та суперфосфатом. (N30P40). Встановлено позитивний вплив обробки насіння B, Mo та Ризогуміном на кількість квіток і стручків на етапах цвітіння та формування стручків порівняно з контролем. Вивчено позитивний вплив мінеральних добрив на урожай гороху овочевого та його якість. Проведені дослідження можуть бути враховані сільськогосподарськими товаровиробниками під час господарської діяльності.
Біографії авторів
Д. С. Бреус, Херсонський державний аграрно-економічний університет, м. Херсон
к.с.-г.н., доцент
Н. М. Вознюк, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне