ДИНАМІКА САМООЧИСНОЇ ЗДАТНОСТІ ПОВЕРХНЕВИХ ВОД РІЧКИ УСТЯ - Klуmenko, Mykola; Biedunkova, Olga; Statnуk, Igor (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
Наведено результати аналізу самоочисної здатності поверхневих вод малої р. Устя. Виявлено, що впродовж 2009-2018 рр. вздовж усього русла річка позбавлена самоочищення від сполук азоту. У верхній та середній течії ускладнюються умови позбавлення поверхневих вод від фосфатів та органічних речовин, а в нижній течії – від цинку. З’ясовано, що найгірші умови самоочищення у верхній та середній течії річка мала в 2010 р., а в нижній – у 2018 р. Зроблено висновок про необхідність запровадження програми робіт з усунення джерел забруднення річки.