СЕЗОННО-ГІДРОЛОГІЧНА СТРУКТУРА РОЗПОДІЛУ ЗЛИВНИХ СТОКІВ МІСТА ХЕРСОН У ПРИМІСЬКІЙ АКВАТОРІЇ ДНІПРА - Пічура, В. І.; Скок, С. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2018)
В статті відображені результати досліджень щодо гідрологічної структури розподілу зливних стоків з території міста Херсон в межах прилеглої акваторії Дніпра. Встановлено, що зливний стік із міської території на 67-90% від сумарного обсягу опадів потрапляє до Дніпра. Рівень місцево-фільтраційної утилізації опадів прямо коригує з рівнем разових опадів, чим менше останніх – тим вищий рівень їх фільтраційної частки. Розподіл поверхневого стоку з міста в акваторії Дніпра, тривалість і швидкість переміщень в руслі, а також рівень їх самоочищення визначені насамперед гідрологічним режимом ріки (швидкістю течії) та вітровим режимом річковолиманної водойми. Акцентовано увагу на екологічне значення плавнево-озерної мережі, яка слугує головним елементом складних механізмів самоочищення річкових гідроекосистем Пониззя Дніпра.