СТАБІЛІЗАЦІЯ І ПЕРСПЕКТИВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗДЕФІЦИТНОГО БАЛАНСУ ГУМУСУ В ҐРУНТІ - Ярмоленко, Є. В.; Глущенко, М. К.; Запасний, В. С.; Хмара, Т. І.; Крупко, Г. Д. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2017)
У статті висвітлено сучасний стан балансу гумусу в ґрунті та причини його від’ємного балансу. Проаналізовано баланс гумусу за три роки (2013-2015 рр.) і встановлено, що баланс гумусу в ґрунтах країни залишається від’ємним, тобто його втрачається значно більше, ніж утворюється. Так, у 2013 році в ґрунтах України утворилося 19084,5 тис. тонн або 1,11 т/га, гумусу, при цьому втрачено 21338,7 тис. тонн, або 1,24 т/га. Баланс гумусу склав – 2254,3 тис. тонн, або – 0,13 т/га. У 2014 році утворилося 20307,5 тис. тонн, або 1,08 т/га, втрачено 24163,5 тис. тонн, або 1,28 т/га, і баланс гумусу склав – 3856,0 тис. тонн або – 0,2 т/га. У 2015 році утворилося 20817,8 тис. тонн, або 1,14 т/га, втрачено 23125,1 тис. тонн, або 1,27 т/га, і баланс гумусу складає – 2307,3 тис. тонн, або 0,13 т/га. Це менше, ніж у минулому році на 0,07 т/га. А от зменшення дефіциту гумусу за 2015 рік до 2014 року, відбулося за рахунок надходження до ґрунту більшої кількості пожнивних та кореневих решток, що пов’язано зі збільшенням рівня врожайності основних сільськогосподарських культур. Вивчено гумусний стан ґрунту та шляхи забезпечення зменшення втрат гумусу шляхом застосування комплексу агротехнічних заходів у землеробстві та створення бездефіцитного балансу гумусу в ґрунтах України.