АКТУАЛЬНІ СВІТОВІ ПІДХОДИ ДО МОНІТОРИНГУ МІСЬКИХ ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕНЬ - Прищепа, А. М.; Самчук, В. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
Статтю присвячено аналізу та узагальненню актуальних світових підходів до моніторингу міських зелених насаджень в умовах зростаючої урбанізації та посилення антропогенного навантаження на міське середовище. Міські зелені насадження розглядаються як важливий елемент урбанізованих екосистем, що виконує екологічні, соціальні та рекреаційні функції, впливаючи на якість життя населення, мікроклімат та стійкість міських територій. У сучасних умовах зростання кліматичних ризиків і трансформації міського простору під впливом кризових чинників зростає потреба у застосуванні науково обґрунтованих і технологічно ефективних методів оцінювання стану зелених зон. Метою дослідження є узагальнення та систематизація сучасних світових підходів до моніторингу міських зелених насаджень на основі аналізу наукових публікацій останніх років з метою обґрунтування доцільності їх застосування у практиці дослідження міського зеленого середовища. У роботі проаналізовано основні методичні підходи до моніторингу зелених насаджень, зокрема супутникове дистанційне зондування Землі, використання геоінформаційних систем, аерофотознімання з безпілотних літальних апаратів, аналіз індексів рослинності та застосування методів штучного інтелекту і машинного навчання. Показано, що кожен із зазначених підходів має власні переваги й обмеження, зумовлені масштабом дослідження, точністю даних та умовами їх застосування. Обґрунтовано, що найбільш ефективними в сучасній світовій практиці є інтегровані підходи, які поєднують можливості різних геопросторових методів і забезпечують комплексну оцінку стану, структури та динаміки міських зелених насаджень. Окрему увагу приділено доцільності впровадження розглянутих підходів у практику моніторингу міських зелених насаджень в Україні, зокрема в умовах воєнних та післявоєнних трансформацій міського середовища. Зазначено, що системний моніторинг зелених зон є важливим інструментом екологічної оцінки, планування відновлення урбанізованих територій і забезпечення сталого розвитку міст. Результати дослідження можуть бути використані у наукових дослідженнях, практиці міського планування та розробленні стратегій відновлення і розвитку міських територій.