ЕКОЛОГО-БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ БЕЛАДОНИ ЗВИЧАЙНОЇ В УМОВАХ ПОЛІССЯ УКРАЇНИ - Світельський, М. М.; Іщук, О. В.; Федючка, М. І.; Бовсунівська, С. М.; Медведська, О. П.; Савич, І. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2016)
В статті приведені результати досліджень із вивчення екологобіологічних особливостей Atropa belladonna L. в умовах ботанічного розсадника Житомирського національного агроекологічного університету. На основі багаторічних досліджень вперше вивчені ритми сезонного розвитку, основні елементи агротехнології (строки посіву і норми висіву, ґрунтовий спосіб розмноження) та встановлені їх оптимальні технологічні параметри, що дозволяють реалізувати максимальні можливості продуктивності рослин в умовах Полісся України. Забезпечення медичної промисловості сировиною беладони здійснюється виключно за рахунок промислового вирощування, яке в СНД було сконцентровано в Криму, в інших регіонах України і на Північному Кавказі. Позбувшись основних зон вирощування, виникла необхідність в просуванні цієї рослини в північніші райони, зокрема, в зону Полісся України.