ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ ТА ВПОРЯДКУВАННЯ УГІДЬ СГВК «БОРЖАВА» - Максютов, А. О.; Ліхо, О. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
У статті проаналізовано теоретичні та практичні аспекти формування та впорядкування угідь сільськогосподарського призначення; на основі особливостей рельєфу та якісної характеристики ґрунтів запроєктовано дві польові – ґрунтозахисна та овочева – сівозміни; охарактеризовано структуру посівних площ, впорядкування території сівозмін і трансформацію угідь; проаналізований процес формування та використання земель недержавних сільськогосподарських підприємств та громадян; визначено ефективність використання угідь сільськогосподарського призначення із врахуванням збалансованого розвитку території. Встановлено, що раціональне та ефективне використання земельних ресурсів є складною комплексною проблемою, яка передбачає найбільш доцільний розподіл земельного фонду країни між категоріями земель, забезпечення максимального одержання сільськогосподарської продукції з одиниці земельної площі при мінімально необхідних затратах праці та засобів виробництва, збереження і систематичне підвищення родючості ґрунтів. В результаті проведеного дослідження встановлено, що на зазначеній території практично не розроблялись проєкти землеустрою щодо створення нових та впорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань; проєкти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь; проєкти землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, що стало головною причиною хаотичного перерозподілу земельних ресурсів, недотримання узгодженості еколого-економічних і соціальних інтересів суспільства, порушення екологічної збалансованості і стабільності довкілля та агроландшафтів. У нашому науковому доробку доведено, що сільськогосподарським підприємством «Боржава» не впроваджувалася самозабезпечуюча поживними речовинами система сівозмін, мінімізація обробітку ґрунту, допускався посів просапних культур вздовж схилів, що призводило до змиву родючого шару ґрунту та його руйнування.