ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕОЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ РІЧКИ ГОРИНЬ - Залеський , І. І.; Майборода, Х. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
Витоки р. Горинь, яка є правою притокою р. Прип’ять, у вигляді мілких джерелець знаходяться на околицях с. Волиця Кременецького району Тернопільщини. Довжина річки 659 км, з яких 577 км на території України, а решта у Брестській області Білорусі. Протяжність Горині у широтному спрямуванні від витоків до межі з Хмельницькою областю 41 км. Тернопільська ділянка за усіма ознаками характеризується як мала річка. Звивисте русло меандрує по ерозійних пониженнях долини без формування акумулятивних відкладів. На деяких ділянках між населеними пунктами Вишнівець та Ланівці побудовано 5 водосховищ. На Хмельницькій ділянці, протяжністю 150 м від Ямполя до Нетішина за рахунок двобічних допливів, збільшується водність Горині. В Рівненську область р. Горинь входить в районі м. Нетішина змінюючи свій напрям з субширотного до меридіонального. Абсолютна позначка води у руслі 189 м. Її долина протяжністю 20 км, формується в умовах Волино-Подільської височини, а на широті с. Олександрія р. Горинь стає природною межею з Західним Поліссям, що чітко виражено у сучасному рельєфі. Актуальність проведення цілеспрямованих регіональних геоморфологічних досліджень зумовлена викликами військового стану в державі для отримання науково обґрунтованих даних, які повинні бути використаними при повоєнній відбудові України. До актуальних досліджень доцільно віднести суспільногеографічні, демографічні, соціальні, медико-географічні проблеми. Суспільно-географічні дослідження повинні включати вивчення демографічних питань, зокрема погіршання відтворення населення, збереження національної та культурної самобутності, соціальні та економічні проблеми [4]. Еколого-правові дослідження спрямувати на забезпечення ефективного господарського і соціально-економічного розвитку територій у басейні Горині тощо.