ЗАБРУДНЕННЯ ҐРУНТОВОГО ПОКРИВУ РУХОМИМИ СПОЛУКАМИ СВИНЦЮ УНАСЛІДОК БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Грищенко, О. М.; Паламарчук, Р. П.; Запасний, В. С.; Алексеєнко, М. В.; Грищенко, В. О. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2026)
У статті представлено результати агрохімічного та еколого-токсикологічного обстеження земель сільськогосподарського призначення, що зазнали впливу бойових дій на території Харківської області. Метою дослідження було оцінити масштаби забруднення ґрунтів рухомими сполуками свинцю, встановити просторові закономірності його розподілу та визначити потенційні екологічні ризики подальшого використання агроландшафтів. Дослідження охопили 318 проб ґрунту, відібраних із 16 ділянок Ізюмського, Харківського та Чугуївського районів загальною площею 1389,3 га. Ґрунти досліджених територій характеризуються середньою та високою природною родючістю, частина з них належить до категорії особливо цінних земель Степової Лівобережної провінції. Визначення вмісту рухомих сполук свинцю (Pb) здійснювали методом атомно-абсорбційної спектрофотометрії відповідно до вимог ДСТУ 4770.9:2007 у буферній амонійно-ацетатній витяжці з рН 4,8. Встановлено, що середньозважений уміст рухомих сполук свинцю у післявоєнний період становить 1,37 мг/кг, що на 0,43 мг/кг (42,6 %) перевищує довоєнний рівень (0,94 мг/кг). Найвищі концентрації Pb зафіксовано у межах локальних осередків вибухів, зон згоряння техніки та руйнувань, що підтверджує техногенно-антропогенне походження забруднення. Більшість обстежених ґрунтів характеризується слабким рівнем забруднення (57,5% площі), тоді як помірний рівень забруднення охоплює 41,8% території. Перевищення гранично допустимої концентрації (ГДК = 6,0 мг/кг) не встановлено. Просторова варіабельність показника (коефіцієнт варіації – 9,1–31,4%) свідчить про локальний характер розподілу металу. Отримані результати дають підстави розглядати сучасний стан ґрунтів як залишковий прояв воєнного впливу. Для забезпечення екологічної безпеки агроландшафтів рекомендовано впровадження системи постійного моніторингу еколого-токсикологічного стану та проведення рекультиваційних заходів на територіях із підвищеним умістом свинцю.