ПОТЕНЦІАЛ ДЕФІЦИТУ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН ЗА УМОВ РОЗВИТКУ НИТЧАСТИХ ВОДОРОСТЕЙ В АКВАПОНІЦІ - Клименко , М. О.; Кононцев, С. В.; Гроховська, Ю. Р.; Прищепа, А. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2026)
У статті розглядається проблема розвитку нитчастих водоростей у системах аквапоніки, їхній вплив на хімічний склад води та можливі заходи боротьби. Аквапоніка, що поєднує аквакультуру та гідропоніку, є перспективною технологією для відновлення сільськогосподарського виробництва в Україні в умовах обмежених земельних ресурсів. Основною метою дослідження є встановлення умов розвитку нитчастих водоростей, зокрема спірогіри, та оцінка їхнього негативного впливу на вирощування листового салату та кларієвого сома. Методологія дослідження включала контроль за елементами хімічного складу води, аналіз лабораторних даних та системний аналіз факторів, що сприяють появі водоростей. Було встановлено, що основними причинами надмірного розповсюдження нитчастих водоростей є дисбаланс макроелементів (азоту, фосфору, калію), підвищений рівень аміаку у воді, а також неконтрольоване освітлення та температура. У темновій фазі фотосинтезу нитчасті водорості споживають кисень, що може спричинити гіпоксію у риб. Крім того, біообростання елементів аквапонічних систем водоростями зменшує ефективність роботи фільтрів, обмежує потік води та створює додаткові технічні складнощі. Результати досліджень показали, що високі концентрації нітратів і фосфатів сприяють зростанню нитчастих водоростей, які активно асимілюють ці елементи, створюючи дефіцит для рослин. Зокрема, за умов інтенсивного розвитку водоростей у системі може спостерігатися вилучення до 50% нітратного азоту та 70% фосфору, що негативно впливає на врожайність салату та інших культур. Запропоновано комплекс заходів щодо боротьби з нитчастими водоростями, включаючи контроль освітлення, регулювання швидкості циркуляції води, підтримку оптимального балансу поживних речовин, моніторинг температури та рН води. Отримані результати сприятимуть підвищенню ефективності аквапонічних систем та забезпеченню сталого виробництва продукції в умовах контрольованого середовища.