ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ БІОЛОГІЧНОГО МЕТОДУ ЗАХИСТУ ЯБЛУНІ ПРОТИ ЗВИЧАЙНОГО ПАВУТИННОГО КЛІЩА В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Гунчак, М. В.; Пасічняк, В. І.; Грищенко, О. М.; Ліхо, О. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
Досліджено технічну ефективність застосування біологічних препаратів для захисту яблуні від звичайного павутинного кліща у 2021–2022 рр. в умовах Західного Лісостепу України. Дослідженнями встановлено, що біологічні препарати показали ефективність дії проти звичайного павутинного кліща в межах 26,0–57,1%. Урожайність яблуневих насаджень при дослідженні біологічних препаратів становила 11,6–12,3 т/га. Найвищу ефективність у фенофазу «рожевий бутон» отримали при застосуванні препарату Біоспектр БТ, р. (10,0 дм3/га), а також суміші препаратів Боверин БТ, р. (10,0 дм3/га) та Метаризин БТ, р. (3,0 дм3/га) – 50,4%, найефективнішим у фенофазу «формування плодів» виявився препарат Біоспектр БТ, р. (10,0 дм3/га) – 57,1%, а у фенофазу «ріст плодів» (плід розміром волоського горіха) найефективнішою була дія суміші препаратів Боверин БТ, р. (10,0 дм3/га) та Метаризин БТ, р. (3,0 дм3/га) – 57,1%. Тому, саме ці препарати рекомендовано застосовувати у системах захисту яблуні проти шкідників в умовах Західного Лісостепу України. Найнижчу ефективність дії отримали при застосуванні препарату Метаризин БТ, р. (4,0 дм3/га) – від 26,0% до 30,3%. Ефективним було застосування суміші Боверину БТ, р. (10,0 дм3/га) та Метаризину БТ, р. (3,0 дм3/га), що дозволило отримати ефективність на 4-29% вищу, ніж за застосування даних препаратів окремо.