ОЦІНКА ЯКОСТІ СЕРЕДОВИЩА МІСТА РІВНОГО ЗА ПОКАЗНИКАМИ ФЛУКТУЮЧОЇ АСИМЕТРІЇ - Клименко , М. О.; Борщевська, І. М.; Турчина, К. П.; Клименко , Л. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
Проведено оцінку якості середовища міста Рівного за показниками флуктуючої асиметрії (ФА). Визначено величину асиметрії морфологічних ознак листових пластин берези повислої (Betula pendula), що проростає в різних районах міста з різним ступенем техногенного навантаження. Оцінено стан міського середовища за бальною шкалою за тест-полігонами. Для проведення досліджень територію міста було поділено на 12 досліджуваних тест-полігонів, які охоплюють житлові, антропогенно-навантажені та рекреаційні райони, площею 1–5 км2. Тест-полігони I–IV представляють північну частину міста, IХ–ХII – південну, V – західну, VI-VII – центральну, VIII – східну частину міста. Для кількісного вираження ступеня асиметрії рослинного організму розроблена шкала відхилення від норми, що характеризує рівень забруднення території на основі показника флуктуючої асиметрії, де 1 бал – «умовна норма», а бал 5 – «критичний стан». На основі обчислення середнього значення ФА встановлено залежність порушення рівня симетрії внаслідок забруднення міського середовища. Найбільшого техногенного впливу зазнає Betula pendula на території 1, V, VII, IХ та ХI тест-полігонів. Показник ФА в цих частинах міста коливається від 0,057 до 0,060. Стан середовища характеризується як критичний (близько 50% території міста) і оцінюється у 5 балів. Найбільш сприятливим є середовище у районі Х тест-полігону із показником ФА 0,037, що відповідає стабільності умовної норми і оцінюється як 1 бал. Виявлено вплив забруднення атмосферного повітря на стан генеративних органів Betula pendula. Встановлено, що серед п’яти морфометричних параметрів ознака 3 (відстань між основами першої і другої жилки) є найбільш чутливою до впливу техногенного забруднення. Найбільш стійкою ознакою до техногенного впливу є параметр 2 – довжина другої жилки 2-го порядку. На основі даних натурних спостережень створено картосхему стану навколишнього середовища м. Рівне за показниками ФА за тест-полігонами. Запропоновані рекомендації щодо покращення екологічної ситуації м. Рівне: упорядкування руху транспорту, удосконалення транспортної інфраструктури, перехід на електротранспорт. Таким чином, якість середовища обумовлена станом атмосферного повітря, що відображається через флуктуючу асиметрію.