МОЛІБДЕН ТА КОБАЛЬТ ЯК ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ВРОЖАЮ СОЇ В УМОВАХ ЗМІНИ КЛІМАТУ В УКРАЇНІ - Кедрун, О. В.; Прищепа, А. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
У статті оцінюється вплив позакореневого внесення молібдену та хелатованого кобальту на врожайність сої в умовах Західного Полісся України. Дослідження показали, що застосування препарату EnerGreen Premium MOLLIUM, що містить молібден та кобальт, сприяє збільшенню врожайності сої. Найбільший приріст врожайності спостерігався при внесенні препарату в нормі 0,9 л/га, де врожайність склала 3,27 т/га, що на 27,7% більше за контроль. Вміст білка у зерні також зріс із 37,0% до 38,6%. Найбільш ефективним та економічно вигідним виявився діапазон норм внесення препарату 0,3–0,7 л/га. Результати досліджень підтвердили, що застосування молібдену та кобальту позитивно впливає на формування врожаю та якість зерна сої.