ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ БІОЛОГІЧНИХ ПРЕПАРАТІВ ДЛЯ ЗАХИСТУ ЯБЛУНІ ПРОТИ БОРОШНИСТОЇ РОСИ - Гунчак, М. В.; Грищенко, О. М.; Маменко, П. М.; Колодяжний, О. Ю.; Турчина, К. П. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
Вивчено показники економічної ефективності різних біологічних препаратів для захисту яблуні від борошнистої роси у 2021–2023 роках в умовах Західного Лісостепу України. Всі досліджувані біологічні препарати показали високі показники умовно-чистого доходу (573,0–2448,0 грн/га) та рентабельності (26,9–280,8%). Найефективнішим з погляду економіки у 2021–2023 роках було застосування Флуоресцину БТ, р. у нормі 1,5 л/га, що дозволило отримати 2448,0 грн/га умовно-чистого доходу. Найвищий рівень рентабельності захисних заходів вдалося отримати за застосування препарату Ампеломіцин БТ, р. у нормі 4,0 л/га – 280,8%. Найнижчий умовно-чистий дохід та рентабельність серед застосованих препаратів отримали від застосування препарату Бактофіт БТ, р. 573,0 грн/га та 26,9% відповідно. Застосування досліджуваних біологічних препаратів дозволило на високому рівні забезпечити захист яблуні від однієї з найпоширеніших у зоні досліджень хвороби – борошнистої роси, що у підсумку забезпечило отримання високого рівня врожайності яблуневих насаджень (11,4–11,6 т/га).