ЗАСТОСУВАННЯ СТАТИСТИЧНИХ МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ВАРІАЦІЙ КОНЦЕНТРАЦІЙ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ У ПОВЕРХНЕВИХ ВОДАХ - Бєдункова, О. О.; Кузнєцов, П. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
Забруднення водних екосистем важкими металами є однією з ключових екологічних проблем, оскільки ці елементи мають токсичний вплив на водні організми та можуть накопичуватися в харчових ланцюгах, негативно впливаючи на здоров’я людини. Метою представлених досліджень був аналіз вмісту важких металів (Mn, Cr, Cu, Cd, Pb та Zn) у воді річки Стир за допомогою багатофакторних статистичних методів для ідентифікації можливих джерел забруднення та визначення мінливості їх концентрацій. Річка Стир зазнає антропогенне навантаження, включаючи ділянку річки в зоні впливу Рівненської атомної електростанції. Дослідження проводили за вмістом важких металів у воді р. Стир протягом 2023 р. Дані про концентрацію важких металів отримували на підставі аналітичного стандартизованого методу оптичної емісійної спектроскопії з індуктивно зв’язаною плазмою. Статистичний аналіз варіацій вмісту важких металів у воді річки Стир виявив коливання концентрацій елементів, зокрема Mn, Zn та Cu, що вказує на вплив зовнішніх чинників і зміну джерел забруднення протягом року. Найбільш стабільними були концентрації Cd, що свідчить про постійне джерело забруднення. Кореляційний аналіз показав середню позитивну кореляцію між Mn, Pb і Zn, а також між Cu, Cd і Cr, що вказує на спільні джерела їх надходження. Аналіз головних компонентів підтвердив ці висновки, виокремивши дві групи металів з подібними характеристиками. Сезонні коливання концентрацій показали, що Mn і Zn були вищими зимою, а Cu – навесні та влітку. Представлене дослідження важливе для розуміння джерел надходження та поведінки важких металів у водних екосистемах, що є актуальною проблемою для охорони довкілля та здоров’я населення.