СУЧАСНІ ПІДХОДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГО- ТА РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПЕРЕРОБКИ НАФТОПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ - Максютов, А. О.; Брикін, Є. В.; Брежицька , О. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
У статті розглянуто сучасні енерго- та ресурсозберігаючі технології, які застосовуються у нафтопереробній промисловості України. Особливу увагу приділено методам зменшення енергоспоживання та підвищення екологічної безпеки, включаючи рекуперацію тепла, замкнуті цикли водо- та пароспоживання, використання інноваційних каталізаторів і інтеграції відновлюваних джерел енергії. В результаті дослідження встановлено чинники, які обмежують впровадження новітніх технологій: високі економічні витрати, застаріле обладнання, недостатня нормативно-правова база та брак кваліфікованих фахівців. Запропоновано комплексні заходи для вирішення цих проблем, включаючи державну підтримку, міжнародне співробітництво та створення сприятливих умов для інвестицій у дану галузь. Проведене дослідження підкреслює важливість інтеграції інноваційних рішень для забезпечення сталого розвитку нафтопереробної галузі України.