ВПЛИВ КАЛІЙ СУЛЬФАТУ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА БІОХІМІЧНИЙ СКЛАД ЛИСТОВОГО САЛАТУ В АКВАПОНІЧНІЙ СИСТЕМІ - Майборода, Х. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
У статті розглядається вплив додавання сульфату калію (K₂SO₄) на врожайність та біохімічний склад листового салату в аквапонічних системах. Дослідження проводилося в умовах двох варіантів аквапоніки: контрольна лінія, де рослини отримували поживні речовини лише з рибних відходів, та експериментальна лінія, де до води додавали сульфат калію в концентрації 0,5 г/дм3. За отриманими результатами, врожайність салату в контрольній лінії склала 2042,74 г/м², а в експериментальній – 3497,7 г/м², що на 71,2% більше. Біомаса рослин в експериментальній лінії також була вищою: максимальна маса пучка рослин досягла 390 г, в контрольній – 340 г. Параметри морфології рослин також покращилися: максимальна довжина рослин у контрольній лінії становила 53 см, а в експериментальній – 71 см. Для оцінки хімічного складу води було виміряно рівень вмісту калію, азоту амонійного та азоту нітратного. Аналіз азоту нітратного показав, що в контрольній лінії його концентрація у воді збільшилася з 9 мг/дм³ до 30,4 мг/дм³, в експериментальній – залишалася на рівні 6,4 мг/дм³. Вміст амоній-іонів зменшився в експериментальній лінії до 1,63 мг/дм³, в контрольній – до 4,53 мг/дм³. При цьому вміст калію у воді контрольного варіанту складав 8,89 мг/дм3, а в експериментальній – 55,2 мг/ дм3, що свідчить про позитивний вплив додавання сульфату калію на перетворення сполук азоту амонійного в азот нітратний та збільшення загального споживання азоту рослинами салату листового. Також вимірювали вміст хлорофілів. У експериментальній лінії хлорофіл а складав 0,79 мг/г, а хлорофіл b – 1,65 мг/г, в контрольній лінії – 0,74 мг/г та 1,54 мг/г відповідно. Загалом, результати свідчать про позитивний вплив додавання калій сульфату на врожайність, морфометричні характеристики та хімічний склад листового салату в аквапонічних системах.