ВПЛИВ СПОСОБІВ ЗБЕРІГАННЯ НА ВМІСТ ХЛОРОФІЛІВ ТА КАРОТИНОЇДІВ У ЛИСТКАХ ГОРОДНІХ РОСЛИН - Бондар, О. Б.; Погорєлова, О. М.; Чернишенко, О. Я. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
У статті представлено результати дослідження вмісту хлорофілів (а, b, а+b) та каротиноїдів у зелених рослинах за різних способів зберігання: у свіжому, замороженому та сушеному станах. Як об’єкти дослідження було обрано найбільш популярні рослини: петрушку городню, селеру, кріп, цибулю, м’яту та руколу. Аналіз проводили спектрофотометричним методом із використанням 80% розчину ацетону для екстрагування пігментів. Результати дослідження свідчать, що спосіб зберігання суттєво впливає на вміст біологічно активних речовин у рослинах. Зокрема, заморожування в більшості випадків призводить до зниження рівня хлорофілів та каротиноїдів, проте дозволяє частково зберігати їх порівняно з тривалим зберіганням у свіжому вигляді. Сушіння, у свою чергу, забезпечує відносно високе збереження пігментів, особливо в петрушці, де їх вміст майже не змінюється. Це свідчить про те, що висушування є ефективним методом збереження хлорофілів і каротиноїдів у певних видах зелені. Аналіз показав, що найвищий рівень хлорофілів у свіжому стані зафіксовано у петрушки, що свідчить про її високу харчову цінність та важливість для раціону людини. У замороженому стані селера зберегла найбільшу кількість пігментів, підтверджуючи її стійкість до цього методу зберігання. Каротиноїди у свіжому стані найкраще зберігаються в м’яті та кропі, що може бути важливим фактором при виборі цих рослин для споживання у свіжому вигляді. При заморожуванні найвищий вміст каротиноїдів зберігається у селери та руколи, що робить ці рослини перспективними для тривалого зберігання у морозильних камерах. Отримані результати мають практичне значення для харчової промисловості та домогосподарств, оскільки допомагають визначити оптимальні методи зберігання зелених рослин для збереження їхньої харчової цінності та біологічно активних речовин.