ОЦІНКА СТАНУ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПИТНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ СІЛЬСЬКИХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ З ВИКОРИСТАННЯМ РИЗИК-ОРІЄНТОВАНОГО ПІДХОДУ - Валерко, Р. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
Забезпечення населення якісною питною водою є одним із пріоритетних завдань державної політики у сфері охорони здоров’я та екологічної безпеки. Нітрати є одним із найбільш поширених забруднювачів, особливо у джерелах нецентралізованого водопостачання, таких як колодязі та свердловини. Високий рівень нітратів у воді створює значні ризики для здоров’я, включаючи розвиток метгемоглобінемії, канцерогенні ефекти, а також вплив на серцево-судинну та ендокринну системи. Дослідження охоплює 12 територіальних громад Житомирського району. У 2020–2023 роках було зібрано та проаналізовано проби води із приватних колодязів та свердловин, які досліджувалися на вміст нітратів іонометричним методом. Результати показали, що середній рівень нітратів перевищує норматив (50 мг/дм³) у всіх громадах. Максимальна концентрація досягла 660 мг/дм³ у селі Вереси Житомирської громади, що перевищує норматив у 13 разів. Застосування ризик-орієнтованого підходу дозволило розподілити громади за зонами ризику: допустимого ризику (Житомирська, Любарська, Новогуйвинська, Березівська, Глибочицька, Станишівська, Тетерівська) і критичного ризику (Пулинська, Черняхівська, Вільшанська, Волицька, Оліївська). Жодна громада не потрапила до безризикової або катастрофічної зон. Статистична обробка даних із використанням регресійної моделі підтвердила значне перевищення допустимих рівнів. Дійсна середня концентрація нітратів у досліджуваних громадах коливалася від 28,2 до 301,7 мг/дм³. Діаграма Парето показала, що 59% проб перевищують встановлену норму, що свідчить про масштабність проблеми. Результати дослідження підкреслюють необхідність запровадження ефективного моніторингу та заходів для зменшення рівня забруднення питної води нітратами. Використання ризик-орієнтованого підходу дозволяє оптимізувати контроль якості води, мінімізувати екологічні та соціальні ризики, а також сприяти покращенню стану здоров’я населення та стійкому розвитку сільських територій Житомирського району.