ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ БІОЛОГІЧНОГО МЕТОДУ ЗАХИСТУ ЯБЛУНІ ПРОТИ ЗЕЛЕНОЇ ЯБЛУНЕВОЇ ПОПЕЛИЦІ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Гунчак, М. В.; Пасічняк , В. І.; Грищенко, О. М.; Мороз, О. С. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Досліджено технічну ефективність застосування біологічних препаратів для захисту яблуні від зеленої яблуневої попелиці у 2021–2022 рр. в умовах Західного Лісостепу України. Дослідженнями встановлено, що біологічні препарати показали ефективність дії проти зеленої яблуневої попелиці в межах 30,4– 73,2%. Зокрема найвищу ефективність у фенофази «рожевий бутон» та «формування плодів» отримали при застосуванні препарату Біоспектр БТ, р. (10,0 л/га) – 64,6% та 73,2% відповідно, а у фенофазу «ріст плодів» (плід розміром волоського горіха) найефективнішою була дія Бітоксибациліну БТ, р. (5,0 л/га) – 72,8%, тому саме ці препарати рекомендовано застосовувати у системах захисту яблуні проти шкідників в умовах Західного Лісостепу України. Найнижчу ефективність дії отримали при застосуванні препарату Метаризин БТ, р. (4,0 л/га) – від 30,4 до 38,6%. Ефективним було застосування суміші Боверину БТ, р. (10,0 л/га) та Метаризину БТ, р. (3,0 л/га), що дозволило отримати ефективність на 5–34% вищу ніж за застосування препаратів окремо. Урожайність яблуневих насаджень при застосуванні досліджених біологічних препаратів становила 11,7–12,2 т/га.