НОВЕ ОРГАНІЧНЕ ДОБРИВО НА ОСНОВІ ЛІГНІТУ ТА КУРЯЧОГО ПОСЛІДУ - Брощак, І. С.; Хомик, Н. І.; Мандрико, М. В.; Бровко, О. З.; Гуйван, М. Д.; Колесник, Т. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Органічні добрива є потужним резервом підвищення родючості ґрунтів, а отже урожайності сільськогосподарських культур. Через скорочення поголів’я тварин в Україні вноситься лише 0,5 т органіки на 1 га при потребі 10–12 т. Тому важливим є розширення асортименту органічних речовин для внесення, особливо в ситуації постійного зростання цін на мінеральні добрива внаслідок зростання вартості енергоносіїв. Лігніт – різновид бурого вугілля, що містить включення слабкорозкладених деревних залишків (так зване м'яке буре вугілля). З давніх часів його використовують як органічне добриво, яке покращує структуру ґрунту, містить мікроелементи, впливає позитивно на біологічний синтез рослин. Лігніт збагачений курячим послідом – це новостворене органічне добриво «Organic МАХ», яке набуває кращих характеристик і забезпечує високу ефективність. Завдяки покращенню органічної частини добрива збагачуються процеси життєдіяльності у ґрунті, проявляється позитивний вплив на ріст рослин і обмежується дія шкідливих мікроорганізмів ґрунту. При виробництві органічного добрива «Organic МАХ» змішують продукти рослинного походження та відходи життєдіяльності тварин або птахів – лігніт (буре вугілля) подрібнюють до фракції 0–5 мм і змішують з курячим послідом вологістю до 60% в кількості 20%, 30%, 40% або 50% від кількості добрива. Збагачення лігніту курячим послідом забезпечує зростання органічної речовини до 46,6% при додаванні 20% курячого посліду і до 49,3% – при умісті 30 відсотків посліду; високий вміст загального азоту 13,4–14,5 кг у кожній тонні; значне збільшення загального фосфору до 4,7 кг в одній тонні добрива при додаванні 20% курячого посліду, а при 30% посліду до 6,2 кг у тонні; помітне зростання вмісту загального калію з 20-ма відсотками курячого посліду до 3,7 кг/т, а з 30% посліду до 4,2 кг в одній тонні добрива. Також спостерігається зменшення високої кислотності природного лігніту (що є його недоліком) з сильнокислої до середньокислої і слабокислої відповідно. Тому при внесенні його на кислих ґрунтах потрібно попередньо провести вапнування. Органічне добриво вищенаведеного складу використовують залежно від якості ґрунту, для чого необхідно попередньо провести агрохімічні аналізи, і вирощуваної сільськогосподарської культури. Внесення «Organic МАХ» забезпечує ефективне відновлення родючості виснажених інтенсивною експлуатацією або спочатку бідних гумусом ґрунтів, завдяки чому може бути зменшена кількість внесених у ґрунт мінеральних добрив, що має економічну та природозахисну дію.