СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРИ ЗБОРІ УРОЖАЮ ПЛОДОВИХ І ЯГІДНИХ КУЛЬТУР В САДАХ ІНТЕНСИВНОГО САДІВНИЦТВА - Мороз, О. С. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Наведено дані про технології збору урожаю деяких плодових і ягідних культур. Представлено шляхи покращення технологій збору плодових і деяких ягідних культур в садах інтенсивного садівництва. Також наведено інформацію про застосування сучасних іноваційних технологій в садах інтенсивного плодівництва. У промислових насадженнях інтенсивного типу найбільш поширені такі способи збирання плодів: напівмеханізований – при застосуванні самохідних чи причіпних платформ; механізований, коли у збиральному циклі всі операції виконуються спеціальними машинами. За допомогою сучасних інноваційних технологій в сільському господарстві, таких як дрони – фермери мають можливість з високою точністю визначати біомасу врожаю, висоту рослин, наявність бур’янів та насиченість водою на певних ділянках поля. Інженери дослідницького інституту в Кремнієвій долині підготували автономного робота для збору першого врожаю яблук. Проект комерційного збирача розробляли протягом двох років. Компанія React Robotics, що спеціалізується на штучному інтелекті та програмному забезпеченні, створила роботизованого собаку DogBot, який призначений для збирання урожаю. Компанія React Robotics веде консультації з фермерами, щоб зрозуміти, у яких сферах можливо використовувати робота і як він може впоратися зі своїми завданнями. Наведено інформацію про розробку компанії Winstar Technology (Вінниця), інженери якої працюють над власним роботом для збору ягід. В межах проєкту Soil Bot планується створити механізм для автономної роботи в полі. Вважається, що цей робот зможе не лише замінити збирачів, а й покращити якість виконання робіт. Крім цього, також наводиться інформація про сучасні «розумні» пристрої, які дозволяють збирати врожаї так званих «ніжних» плодів. Це розробки відомої компанії SFM Technology Limited.