ФОРМУВАННЯ ЗОН ЗАБРУДНЕННЯ ПІДЗЕМНИХ ВОД НІТРАТАМИ НА ТЕРИТОРІЇ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Ліхо, O. A.; Гакало, O. I. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
У статті досліджено питання формування зон, вразливих до накопичення нітратів у підземних водах, які використовуються як джерело децентралізованого водопостачання, на території Рівненської області. За результатами оцінювання якості питної води у всіх районах області спостережено суттєвий зв’язок між захворюваністю населення на хвороби крові, кровотворних органів, системи кровообігу, а також смертністю малюків і вмістом нітратів у воді, що викликано забрудненістю питної води із шахтних колодязів нітратами значно вище допустимих рівнів. Перевищення ГДК за вмістом нітратів у воді шахтних колодязів, зумовлено розкладанням органічних речовин ґрунту, незначною глибиною колодязів і відносно близьким розташуванням господарських споруд, де утримують худобу, а також ненормованим використанням у колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних та органічних добрив. Для підземних вод, які використовуються як джерела децентралізованого водопостачання, визначальними ризиками забруднення нітратами виступають: невідповідність місць розташування та облаштування громадських і приватних колодязів санітарним нормам і правилам експлуатації внаслідок їхнього розміщення неподалік вбиральнь, вигрібних ям, мереж каналізації, місць утримання худоби, старих покинутих колодязів, відсутності навколо колодязів «замка». До зон, вразливих до накопичення нітратів у підземних водах в умовах сільської місцевості, слід віднести території, де допускаються порушення при влаштуванні та експлуатації колодязів і каптажів джерел та неправильна організація ведення сільського господарства. До основних чинників ризику забруднення підземних вод нітратами слід насамперед віднести порушення вимог щодо влаштування та утримання колодязів і каптажів джерел, що використовуються для децентралізованого господарсько-питного водопостачання. Для вирішення проблеми нітратного забруднення підземних вод необхідно здійснити паспортизацію джерел децентралізованого водопостачання та сформувати інформаційно-аналітичну базу даних стану децентралізованих джерел водопостачання в Рівненській області. Необхідно також застосовувати кодекси кращих методів ведення сільськогосподарських робіт у зонах, уразливих до забруднення нітратами, включаючи обмеження внесення в ґрунт мінеральних і органічних добрив, що містять нітроген, а також внесення в ґрунт органічних добрив.