ОЦІНЮВАННЯ РЕСУРСНОЇ СКЛАДОВОЇ ЕКОБЕЗПЕКИ СЕЛІТЕБНИХ ТЕРИТОРІЙ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Корнійко, Л. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
У статті проведено аналіз та здійснено оцінку раціональності та ефективності використання природних ресурсів та оцінено ресурсну складову екологічної безпеки селітебних територій Рівненської області. Оцінку ресурсної складової екологічної безпеки проводили, використовуючи методику Герасимчук З. В. та Олексюк А. О. Для аналізу ресурсної складової були використані показники, які відображають кількість, рівень залучення, раціональність та ефективність використання природних ресурсів. Встановлено, що в зоні екологічної загрози перебувають15 районів, в зоні екологічної небезпеки – 1 район – Сарненський. Велика кількість районів, які перебувають в зоні загрози та небезпеки, свідчить, що для цих районів притаманний високий рівень техногенного навантаження на навколишнє природне середовище.