ЕКОЛОГО-ГОСПОДАРСЬКА КОМПЛЕКСНІСТЬ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ РІВНЕНЩИНИ - Залеський, І. І.; Троцюк, В. С.; Майборода, Х. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Розглянуті питання еколого-господарської комплексності розвитку порайонованих територій Рівненської області в умовах нового адміністративного поділу. За період української державності поглиблювався кризовий стан економічного розвитку, низькою пріоритетністю проблем захисту довкілля, коли екологічні питання підпорядковувались економічній доцільності. Основною причиною кризового стану на регіональному рівні є некомпетентність та управлінська непідготовленість керівного складу. У кожній прийнятій програмі розвитку регіону на перший план повинна вийти екологічна складова: добробут населення, стан здоров’я, тривалість життя тощо. Автори розробили рекомендації щодо еколого-господарської комплексності розвитку з наступними пріоритетами, а саме: мінерально-сировинною базою, яка є практично стабільною, промисловим потенціалом області з інвестиційними пропозиціями, сільськогосподарськими та лісогосподарськими комплексами.