РОЛЬ МІНЛИВОСТІ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВИСОКОПРОДУКТИВНИХ СОРТІВ ТЮТЮНУ З КОМПЛЕКСОМ ГОСПОДАРСЬКО-ЦІННИХ ОЗНАК - Глюдзик-Шемота , М. Ю. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
У статті наведено результати досліджень ролі мінливості для отримання високопродуктивних сортів тютюну з комплексом господарсько-цінних ознак. Забезпечення високого рівня продуктивності досягається шляхом поліпшення технічних показників та продуктивності тютюнової сировини у селекційній практиці, фундаментальну роль відведено вивченню мінливості та успадкування цінних господарських ознак при гібридизації. Узагальнено, що виявлення нових та рідкісних мікроознак, безпосереднє використання мутантів із набором цінних ознак у вигляді господарсько-цінного вихідного матеріалу, скорочення селекційного процесу можливе завдяки організованій селекції високопродуктивних сортів тютюну. У статті наголошено, що цілеспрямоване вивчення колекційного матеріалу дозволяє селекціонерам використовувати все різноманіття цінних ознак в селекційному процесі. Тому актуальним є здійснення безперервного скринінгу генетичних ресурсів колекції тютюну, що дозволить щорічно формувати цінний генофонд ознак для селекційної практики. Автором також акцентовано, що нині прослідковується наступна тенденція: задля забезпечення одержання високоякісного насіння в достатній кількості особливості вирощування насіння тютюну обумовлені як енергетичними, так і неймовірними економічними витратами. Автором проаналізовано розвідки, що стосуються сучасного етапу селекційної роботи з тютюном. Зроблено висновки, що дороговказом нині є створення конкурентоздатних сортів, які б описувалися як високоврожайні, скоростиглі та у повній мірі були адаптивними до мінливих ґрунтово-кліматичних умовах України. Відповідно повсюдного поширення набуває дилема добору біотипів з високим стабільним генетичним потенціалом продуктивності та якості насіння, здатних спадково протистояти несприятливим факторам довкілля. Зазначено, що для зменшення можливості втрати цінних ліній, за наявності великої кількості подібних за біометричними критеріями рослин, постає необхідність застосування додаткових маркерів відбору, на основі яких суттєво зменшиться вибірка та будуть виокремлені більш цінні форми.