ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПОШИРЕННЯ ТРЕМАТОДОЗІВ ІХТІОФАУНИ МЛИНІВСЬКОГО ВОДОСХОВИЩА - Полтавченко, Т. B.; Буднiк, З. M.; Стецюк, Л. М.; Антонюк, Р. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
В статті наведено результати дослідження іхтіофауни Млинівського водосховища на наявність захворювань (диплостомоз, постдиплостомоз та опісторхоз), викликаних гельмінтами. Адже наявність інвазійних хвороб знижує якість рибної продукції та може зашкодити здоров’ю людей. Млинівське водосховище розташоване на р. Іква на відстані 52 км від місця впадіння в р. Стир на території Рівненської області. Для аналізу динаміки захворюваності риб трематодозами у Млинівському водосховищі було використано річні звіти Рівненської державної регіональної лабораторії ветеринарної медицини в Рівненській області за 2014–2020 рр., а також дані моніторингу спеціалістів Інституту епізоотології УААН. Використовували методи клінічного і епізоотологічного обстеження, лабораторні методи і статистичну обробку даних. Протягом 2014–2020 рр. у Млинівському водосховищы було досліджено 227 екземплярів риб на трематодози. В основному проводились патологоанатомічні та мікроскопічні дослідження. Позитивні результати виявлялись щорічно. Аналіз актів епізоотологічних обстежень Млинівського водосховища, які планово проводились фахівцями ветеринарної медицини області показав, що в 2017–2020 рр. щорічно реєстрували захворювання на постдиплостомоз. Також було отримано залежність впливу зміни клімату, а особливо температури повітря на поширення трематодозів. Оцінку якості води проводимо згідно Методики оцінки якості води за індексом забруднення води (ІЗВ). Найбільш негативний вплив на показник ІЗВ чинять азот нітритний, БСК5 та азот амонійний. Найбільша кратність перевищення ГДК азоту амонійного була у 2016 році (у 3 рази), азоту нітритного у 2019 році (у 15 разів), а БСК5 у 2016 році (у 5 рази). Хоча в останні роки ГДК почали перевищувати фосфати (кратність перевищення 17,5). Якщо ж порівнювати якість поверхневих вод Млинівського водосховища та кількість позитивних результатів на наявність гельмінтів у досліджуваних зразків риб, то чіткої залежності ми не простежуємо.