ПЕРВИННІ ДАНІ ПРО ФЕРМЕНТАТИВНУ АКТИВНІСТЬ ҐРУНТУ ПІСЛЯ ЛІСОВОЇ ПОЖЕЖІ - Бєдункова, О. О.; Ціпан, Ю. Р. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Проаналізовано літературні джерела щодо порушення екосистемних послуг лісу внаслідок лісових пожеж. З’ясовано, що серед негативних чинників впливу полум’я відмічається порушення біологічної активності ґрунту, яка може бути відновлена протягом певного часу. Проведено визначення ферментативної активності дерново-середньопідзолистого поверхнево-оглеєного суглинкового ґрунту в перші місяці після вигорання ділянки лісу в межах с. Іванівка Рівненського району Рівненської області. Виявлено, що ступінь збагаченості ґрунту ферментами целюлаза (13,11±4,1%) та каталаза (0,92±0,18 мгО2/г/хв) характеризується як «дуже бідний». Передбачено можливість подальших спостережень за адаптивною здатністю ґрунтової мікробіоти до екстремальних наслідків лісової пожежі.