ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ БІОЛОГІЧНОЇ СИСТЕМИ ЗЕМЛЕРОБСТВА В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ЗМІН КЛІМАТУ - Скок, С. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Інтенсифікація сільського господарства в умовах глобальних кліматичних змін призвела до деградації ґрунтів, порушення екологічної рівноваги в агроекосистемах та проблем безпечного харчування людини. Пріоритетним завданням сучасного землеробства є збільшення виробництва високоякісної продукції рослинництва із застосуванням біологічних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Незважаючи на глобальну світову тенденцію збільшення частки застосування біологічних методів до 10%, використання біологічних препаратів в Україні є мінімальним (4%). З урахуванням несприятливих агрокліматичних умов на півдні України, які проявляються високою середньорічною температурою повітря та недостатньою кількістю опадів, перехід на новітні технології ведення сільського виробництва із застосуванням біологічних препаратів зумовить збільшення продуктивності сільськогосподарської продукції у посушливих умовах та зниження пестицидного навантаження на ґрунти. Широке впровадження біологічних препаратів у сільськогосподарське виробництво залежить від якісних показників ґрунту. Встановлено, що найвища стимулююча дія біологічних засобів захисту рослин спостерігається за високих показників природної родючості ґрунтів, вмісту органічних та поживних речовин. Протягом останніх 100 років вміст гумусу в ґрунтах на території України знизився від 6% до 3,2% внаслідок глобальних кліматичних змін, ерозійних процесів, недотримання сівозмін, використання застарілих методів обробки сільськогосподарських земель, хімічних засобів захисту рослин та мінеральних добрив. В умовах дефіциту гумусу порушується функціонування ризосферної мікробіоти, синтез мікроорганізмами біологічно активних сполук, засвоєння поживних речовин рослинами. Встановлено, що основна частина мікробоценозу міститься у верхньому шарі 5–15 см у кількості 3 тонн мікробної маси, яка найбільше піддається впливу ерозійних процесів. При цьому необхідним постає активізація мікробіологічної діяльності ґрунту на основі використання біологічних препаратів, таких як ризобофіт, ризогумін, діазофіт, діазобактерин, азотобактерин, ризобразин, поліміксобактерин, альбобактерин, агробактерин, фосфоентерин, які покращують умови ґрунтоутворення в агроекосистемах. Для збільшення продуктивності сільськогосподарської продукції у посушливих умовах та зниження залежності сільського господарства від екологічних умов навколишнього середовища запропоновано використання біологічних рістрегулюючих препаратів, альтернативних джерел зрошення та дотримання оптимальної структури сівозмін.