ОЦІНЮВАННЯ КЛІМАТИЧНОЇ ПЛАСТИЧНОСТІ ГІБРИДІВ СОНЯШНИКУ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ РІСТРЕГУЛЮЮЧИХ ПРЕПАРАТІВ НА ОСНОВІ ІНДЕКСУ NDVI - Пічура, В. І.; Домарацький, Є. О.; Потравка, Л. О.; Вознюк, Н. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Дослідження розвитку та продуктивності різних гібридів соняшнику в природно-кліматичних умовах зони Степу України проводили в період 2019–2021 рр. Досліджувалася кліматична пластичність п’яти гібридів соняшнику (українська селекція – Гектор і Оплот, зарубіжна селекція – ДСЛ403, П64ГЕ133, 8Х477КЛ) та ефективність застосування багатофункціональних рістрегулюючих препаратів АрхітектТМ та Хелафіт Комбі. Просторово-часова диференціація вегетації гібридів соняшнику визначалася на основі розрахунку normalized difference vegetation index (NDVI) за даними дешифрування космічних знімків Sentinel 2. Доведено, що у сухий рік (2020 р.) було скорочення тривалості фази цвітіння гібридів соняшнику, зафіксовано низький рівень вегетаційного індексу NDVI у фазу утворення кошика (0,22–0,40) та фазу достигання (0,30–0,40). У середньовологий рік (2019 р.) в першій половині вегетації зафіксовано сприятливі умови розвитку рослин та позитивну реакцію на внесення багатофункціональних рістрегулюючих препаратів, а друга половина вегетації характеризувалася зниженням вологозапасу ґрунту та скороченням фази цвітіння гібридів соняшнику. У вологий рік (2021 р.) зафіксовано пролонгацію фази цвітіння, високі значення вегетаційного індексу протягом усіх фенологічних фаз розвитку рослин, позитивна реакція на багатофункціональні рістрегулюючі препарати. Доведено ефективність застосування багатофункціональних рістрегулюючих препаратів. Їх внесення сприяло прибавці урожайності гібридів соняшнику: у сухий рік – 1,5–11,7%, середньовологий – 4,5–11,5%, вологий рік – 4,5–28,2%. Спостерігалося зменшення споживання вологи рослинами у сухий рік – в межах 1,2–10,0%, середньовологий рік – 3,8–8,6%, вологий рік – 3,7–21,9%.