СТАН ТА РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ ЛІСОВИХ БОЛІТ В СТРУКТУРІ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ СХІДНОГО ПОДІЛЛЯ - Єлісавенко, Ю. А.; Ковальчук, С. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
В статті показано проблеми досліджень стану та репрезентативності в структурі природно-заповідного фонду лісових боліт, які перебувають в функціональній структурі лісового фонду лісових господарств Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства. В дослідному матеріалі статті проведено аналітичний огляд повидільної бази даних лісовпорядкування спеціалізованих підприємств. Результатом аналізу даних лісовпорядкування та візуального огляду в межах лісових масивів лісогосподарських підприємств Вінницької області є визначення загальної кількості та типології заболочених лісових ділянок та проведено їх екологічну характеристику. Встановлено, що заболочені лісові ділянки в межах лісового фонду лісогосподарських підприємств представлені низинними, перехідними та верховими болотами. Аналітичні дані показують, що в межах підприємства переважають низинні болота, які не заростають деревно-чагарниковою рослинністю. Результатом проведених досліджень є встановлення того, що в лісах переважають також низинні болота, які більшою мірою заростають осоковою трав’яною рослинністю. Також на основі аналізу даних встановлено, що в умовах Східного Поділля в структурі природно-заповідного фонду перебуває мізерна кількість заболочених лісових ділянок.