ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ Й АСПЕКТИ ЕКОЛОГІЧНОГО ВПЛИВУ НА РОЗВИТОК ЕНДОКРИННОЇ ПАТОЛОГІЇ - Гурський, А. Й.; Буглак, С. Ю. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
В статті наведено реакцію організму людини на вплив сонячного опромінення, атмосферного тиску, температури та вологості повітря, шуму, електромагнітних випромінювань і вібрацій. Доведено, що безпосередньою причиною порушення фізіологічної діяльності організму і виникнення патологічного процесу можуть бути абіотичні чинники навколишнього середовища. Одними із найважливіших метеоелементів є температура і вологість. Вплив високої температури на організм супроводжується пониженням уваги, порушенням точності і координації рухів, змінами імунологічної реактивності організму (у крові утворюються особливі антитіла – теплові аглютиніни і гемолізини, які викликають склеювання і загибель власних еритроцитів). Розвивається анемія, а також гіпоавітамінози по групам С і В (вітаміни втрачаються з потом). Вплив низької температури навколишнього середовища також призводить до напруження системи терморегуляції. При тривалій дії низьких температур спостерігається переохолодження (гіпотермія). У стані гіпотермії спостерігаються пригнічення ЦНС, що понижує чутливість нервових клітин і призводить до нестачі кисню та подальшого пониження температури; послаблюється обмін речовин, що зменшує потребу у кисні. Організм при цьому стає менш чутливий до інфекції й інтоксикації, нормально не функціонує імунна система, що може призвести врешті до загибелі організму. Причини змін у стані здоров’я зумовлені, звичайно, не тільки дією радіації, а й погіршенням умов життя, харчування, постійним емоційно-психологічним напруженням. Несприятливо впливає на людину і може спричинити хворобливі наслідки шум – з’являються симптоми перевтоми, послаблюється увага, підвищується нервова збудливість, знижується працездатність, порушується робота шлунково-кишкового тракту. Сьогодні добре відомо, що шуми шкідливо впливають на здоров’я людей, знижують їх працездатність, викликають захворювання органів слуху (глухоту), ендокринної, нервової, серцево-судинної систем (гіпертонія).