ФАКТОРНИЙ АНАЛІЗ ДИНАМІКИ АЗОТНИХ РЕЧОВИН ВОДИ РІЧКИ СТИР У ЗОНІ ВПЛИВУ РІВНЕНСЬКОЇ АЕС - Бєдункова, О. О.; Кузнєцов, П. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Актуальним питанням впливу атомної енергетики на довкілля є надходження зворотної охолоджуючої води до поверхневих вод водойм-водоприймачів, які містять залишкову кількість теплової енергії. У поєднанні з цілим комплексом природних факторів це може спричинити негативні зміни водно-екологічних процесів, зокрема порушення балансу речовин азотної групи. Метою статті було проведення факторного аналізу динаміки азотних речовин води р. Стир у зоні впливу Рівненської АЕС для оцінки прояву екологічного ефекту від скидів відпрацьованих зворотних вод із залишковою тепловою енергією. Ряди даних спостережень складали результати щомісячного контролю азоту амонійного (NH4+), нітритів (NO2¯) та нітратів (NO3¯) на ділянках р. Стир до та після скиду промислово-зливової каналізації РАЕС, впродовж 2018–2021 рр. Виявлено, що середні значення вмісту в воді р. Стир речовин азотної групи незначно відрізняються на досліджуваних ділянках. Відмічено тенденцією підвищення концентрацій азоту амонійного (NH4+) у холодний період року та нітритів (NO2¯) у теплий період року. Встановлено статистично значимий обернений регресійний зв’язок між концентраціями у воді азоту амонійного та нітратів (r=-0,51 та r=-0,47 відповідно) і відсутність зв’язку між азотом амонійним та нітритами та високий кореляційний зв’язок за вмістом азоту амонійного (NH4+) – 0,867, нітратів (NО3-) – 0,825 та нітритів (NО2-) – 0,897 на окремих ділянках. Оцінено факторне навантаження на концентрацій речовин. Відмічено збалансованість природного процесу відновлення та окиснення азоту в циклі його перетворення у водному середовищі досліджуваних ділянок р. Стир. Зроблено висновок про відсутність негативного впливу стоків ПЛК Рівненської АЕС на баланс азотних речовин. Стверджується про відсутність прояву водно-екологічних реакцій р. Стир на тепловиділення РАЕС.