СТАН ТА ВИКОРИСТАННЯ ЛІСОВИХ РЕСУРСІВ У ПІДПРИЄМСТВАХ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА - Ширко, Б. Ф.; Івашинюта , С. В.; Дмишук, М. Д. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
В статті викладено особливості організації роботи лісогосподарських підприємств з використання деревних відходів та порубочних решток при проведенні рубок формування та оздоровлення лісів та рубок головного користування. На сьогодні в процесі лісогосподарської діяльності, коли в країні стоїть гостра потреба в паливі необхідно змінити ставлення керівництва та спеціалістів до використання лісових ресурсів, які є джерелом забезпечення потреб промисловості і населення в енергетичних ресурсах і зокрема у використанні порубкових решток та деревних відходів, які нині й у перспективі зможуть замінити використання дороговартісного природного газу. В практичній діяльності лісогосподарські підприємства в більшості недостатньо ефективно використовують лісові ресурси, зокрема порубкові рештки та деревні відходи, при проведенні рубок формування та оздоровлення лісів та рубок головного користування. В більшості відходи спалюються або залишаються для перегнивання на лісових ділянках. Для визначення обсягів виходу деревних відходів та порубкових решток, їх використання в підприємствах, організаціях та для потреб, населення як енергетичного ресурсу і було проведено відповідне дослідження в лісогосподарському підприємстві зони Полісся України. Використання лісових ресурсів, зокрема порубкових решток та деревних відходів, що утворюються при рубках формування та оздоровлення лісів при проведенні освітлення, прочищення, прорідження та прохідних рубках, вимагає від лісівників ефективного та економного використання лісових ресурсів, в тому числі й деревних відходів та порубкових решток. Тому в статті подано матеріали дослідження використання порубкових решток та деревних відходів в ДП «Березнівське лісове господарство».