ЕКОЛОГІЧНА ОЦІНКА СТАНУ БІОЦЕНОЗІВ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИХ ОБ’ЄКТІВ ЛУЦЬКА - Федонюк, В. В.; Іванців, В. В.; Жадько, О. А.; Федонюк, М. А.; Панькевич, С. Г.; Залеський, І. І. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
У дослідженні проаналізовано і порівняно сучасний екологічний стан наявних на території м. Луцька об’єктів природно-заповідного фонду, окреслено вплив основних негативних чинників антропогенного характеру на ці об’єкти, запропоновано шляхи та методи оптимізації екологічного стану і збереження біорізноманіття в межах природоохоронних територій у міських урбоекосистемах. Станом на 01.01.2023 р. природно-заповідний фонд Луцька нараховує вісім об’єктів, серед яких 1 об’єкт – державного, 7 об’єктів – місцевого значення. Протягом декількох останніх років було втрачено 2 ботанічні пам’ятки природи місцевого значення, природно-заповідний фонд міста скоротився. В статті виділено як системні екологічні проблеми, притаманні усім об’єктам ПЗФ міста Луцька, так і специфічні умови та вплив негативних чинників на окремі природоохоронні ділянки в місті. Запропоновано систему заходів для подолання або мінімізації негативного впливу антропогенних чинників на ділянки та об’єкти, що перебувають під охороною.