СТАТИСТИЧНІ ДАНІ ПОКАЗНИКІВ-ІНДИКАТОРІВ АНТРОПОЦЕНТРИЧНОГО БЛОКУ, ЯКІ ВІДОБРАЖАЮТЬ ДОСТОВІРНУ ХАРАКТЕРИСТИКУ СТАНУ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ АГРОСФЕРИ М. РІВНЕ І РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Клименко, M. O.; Гурський, А. Й.; Буглак, С. Ю. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
В статті показано, що проблема захворювань щитоподібної залози в ендемічних по зобу областях та на радіаційно забруднених територіях України є однією з основних в ендокринології, а вивчення рівня та характеру захворюваності в конкретних регіонах є необхідною умовою для правильної організації лікувально-профілактичної допомоги цьому контингенту пацієнтів. Доведено, що питання вивчення розповсюдження патології щитоподібної залози в ендемічній і радіоактивній зоні зроблять вагомий внесок у довгострокову програму ВОЗ з вивчення наслідків йодного дефіциту та радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС. Проаналізовано особливості впливу зобної ендемії та радіаційного забруднення на стан здоров’я населення міста Рівне та Рівненської області. Доведено, що поширеність захворювань щитоподібної залози серед населення Рівненської області за 2009–2019 роки у порівнянні з показниками в Україні (на 10 тисяч населення) в 1,35 рази вища від показників в Україні. Також виявлено, що порівняльна динаміка поширеності патології щитоподібної залози серед жителів північних (контрольованих) районів перевищувала показники жителів південних районів Рівненської області на 10 тисяч населення майже у 2 рази. Регуляція функціональної активності залоз внутрішньої секреції є складним і багатокомпонентним процесом. Однією з основних складових і запорукою ідеального фізіологічного стану ендокринної системи є нормальне функціонування обміну мікроелементів. Дефіцит або надлишок таких мікроелементів в організмі людини внаслідок техногенного впливу (йодний дефіцит, вплив радіоактивного забруднення в деяких випадках призводить до численних патологічних станів, безпосередню участь, у виникненні та прогресуванні яких беруть залози внутрішньої секреції. Визнано, що основним фактором для виникнення та розвитку зобної ендемії є йод. Його недостатність сприяє розвитку йододефіцитних захворювань (зоб та його ускладнення, гіпотиреоз, зниження фізичної та інтелектуальної активності).